Nagyvilág

Rejtélyes húga válthatta Kim Dzsong Unt Észak-Korea élén

Egyre több spekuláció kering arról, ki irányíthatja a világ legzárkózottabb országát most, hogy már hetek óta „eltűnt” ifjú vezetője.

Észak-Korea első számú vezetőjét, Kim Dzsong Unt utoljára szeptember harmadikán lehetett látni, és azóta nem jelent meg a nyilvánosság előtt, egyre komolyabb találgatásokra adva okot, hogy mi történt vele, és egyáltalán ő irányítja-e még mindig az országot. Felmerült az is, hogy esetleg puccs áldozata lett, sőt, az is, hogy már régóta csak „kirakatember”, és Észak-Koreát valójában magas rangú állami tisztségviselők egy csoportja tartja a kezében.

Egy észak-koreai disszidensekből álló szervezet most egy újabb, eddig még nem hallott feltételezéssel gazdagította a pletykagyárat. Az egyetemi professzorokból álló, szöuli központú szervezet szerint bár jelenleg tényleg nem Kim Dzsong Un kezében van az irányítás, az ország vezetése nem csúszott ki a Kim-dinasztia hatalma alól: szerintük Észak-Koreát a 31 éves vezető távollétében huszonéves húga, Kim Jo Dzsong vezeti.

 

Az ifjú nőről – ahogy az már megszokott a titkolódzó országgal kapcsolatban – nem lehet sokat tudni, még azt sem, hogy pontosan mikor született, csak annyit, hogy 1987-ben vagy 1988-ban. Az elérhető információk szerint bátyjához hasonlóan apjuk kedvencének számított, és ő is egy svájci magániskola tanulója volt a kilencvenes években, mielőtt visszavitték szülőhazájába, ahol egészen mostanáig a nyilvánosságtól elzártan élt.

Kim Jo Dzsong 2008-ben kezdett el részt venni az ország politikai életében, amikor még az apja, Kim Dzsong Ill vezette Észak-Koreát. A beszámolók szerint egy idő után már közvetlenül apja mellett dolgozott, aki többeknek is eldicsekedett azzal, hogy lányának milyen jó esze van a politikához. Apjuk halála óta pedig bátyja munkáját segítette az ország irányításában.

A hugica felemelkedését a politikai életben jelzi, hogy az állami sajtó márciusban először jellemezte őt úgy, mint „magas rangú tisztségviselőt”, ami megfigyelők szerint arra utal, hogy már komoly befolyásra tett szert az ország vezetésében, és nagyon jó kapcsolatban áll bátyjával, akit nemcsak kis ügyekben segít, hanem hosszú távú, komoly politikai döntésekben is részt vesz, és a feltételezések szerint jóval nagyobb befolyása lehet az eseményekre, mint ahogy azt eddig sejteni lehetett.

És most az ő kezében lehet az egész ország irányítása, ha még csak ideiglenesen is. 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik