Nagyvilág

Navracsics közlekedési és űrkutatási biztos lehet

Az EUObserver információi szerint az eredetileg a szlovák Maros Sefcovicnak szánt biztosi pozíciót kaphatja meg a magyar jelölt.

Az EUObserver kedden hosszabb cikket közölt az energiaunióért felelős európai bizottsági alelnöknek jelölt Alenka Bratusek vesszőfutásáról. Ahogy arról korábban beszámoltunk a volt miniszterelnöknek hétfőn volt az EP-szakbizottsági meghallgatása, és ezen egybehangzó megítélés szerint nem tett jó benyomást a képviselőkre.

Az volt az egyik alapvető kifogás ellene, hogy még leköszönő kormányfőként lényegében önmagát jelölte az uniós posztra, amit ugyan tagadott, és megfelelő felkészültséget sem mutatott a neki szánt energetikai témakörben. Az Európai Parlament brüsszeli folyosóin arról beszélnek, hogy esetleg Tanja Fajon szociáldemokrata EP-képviselő – volt brüsszeli tévétudósító – lehetne Szlovénia képviselője az Európai Bizottságban.

Az írás végén említik az esetleges portfoliócseréket. Eszerint a szlovák Maros Sefcovic kapná az eredetileg a szlovén politikusnak szánt energiaunióért felelős alelnöki posztot. Az ő pozícióját kaphatná meg Navracsics Tibor, akinek személyét elfogadták végül hétfőn, csak a portfolióra tartották alkalmatlannak. Azaz közlekedési és űrkutatási biztos lehet a magyar politikus.

Az eredetileg a magyar biztosjelöltnek szánt, a kultúra, az ifjúság és az állampolgárság kérdéseivel foglalkozó terület kerülhet majd a szlovén Fajonhoz.

Ellentmondó hírek a visszalépésről

Számos zöldpárti európai parlamenti képviselő közölte szerdán, hogy Bratusek visszalépett az energiaunióért felelős európai bizottsági alelnöki poszttól, mert  kiderült, az EP szakbizottságainak tagjai nem támogatják jelöltségét.

A politikus szlovéniai pártjának, az Alenka Bratusek Szövetségének szóvivője azonban tagadta Ljubljanában, hogy ez így lenne. Ezenkívül az európai Liberálisok és Demokraták Szövetsége Európáért (ALDE) frakció, amelyhez a szlovén párt tartozik, szintén közölte, hogy nem igaz a zöldpártiak állítása. Az ALDE szóvivője közölte, hogy Bratusek jelöltségéről este 6 órakor döntenek parlamenti szakbizottsági tagok.

Tartsanak velünk minden este 7-től a STORY4-en!
Olvasói sztorik