Nagyvilág

Bukott Navracsics

A portfolióra alkalmatlan, de a személyét elfogadták, így várhatóan vagy másik tárcát kap vagy feladatokat vesznek el tőle. A DK szerint Navracsics Tibornak vissza kellene lépnie, míg a Fidesz szerint siker volt, hogy a jelöltet elfogadták.

Az Európai Parlament (EP) kulturális és oktatási bizottságának töbsége nemet mondott Navracsics Tibor portfóliójára. A szavazati arány 4 nem, 12 igen és egy tartózkodás volt. Ez azt jelenti, hogy a Európai Bizottság kijelölt elnökének, Jean-Claude Junckernek új feladatot kell találnia a számára. Navracsics személyét ugyanakkor 15 igen, 10 nem, 2 tartozkodas mellett elfogadták.

Három forgatókönyv

Molnár Csaba Demokrata Koalíció képviselője az Európai Parlament épületében a Hír24-nek elmondta, hogy az írásbeli kérdések megválaszolásánál Navracsics megtagadta Orbánt és politikáját, amit ő is képviselt igazságügyminiszterként.

A DK-s politikus háromféle forgatókönyvet vázolt fel. Első esetben Juncker új jelöltet kér a magyar kormánytól, esetleg más tárcát ad Navracsicsnak. A legvalószínűbb azonban, hogy a magyar jelölt portfóliójából feladatokat vesznek el, így érdemi befolyás nélküli biztos lesz. A második verzió azért is valószínűtlen, mert a többi pozícióra már van jelölt.

Molnár szerint Navracsics elbukott, hiába próbált európainak látszani, a legjobb az lenne, ha saját maga döntene a visszalépésről.

FIdesz: siker, siker siker

A Fidesz-KDNP európai parlamenti képviselőcsoportja mindeközben sikerként könyveli el a Navracsics Tiborról szóló szavazást. Mint közleményükben írják, Navracsics Tibor meghallgatása az Európai Parlamentben „egyértelmű siker volt.” Szerintük az EP illetékes szakbizottságai előtt nyújtott teljesítménye az egyik legjobb volt a biztosjelöltek között.

Navracsics Tibor felkészültségét érdemben senki nem tudta megkérdőjelezni, alkalmassága mindenki számára világosság vált. Ennek köszönhetően a parlament illetékes bizottságában ülő képviselők többsége Navracsics Tibor jelölését támogatta a bizottság ülésén. A parlamenti szakbizottság baloldali többsége ugyanakkor módosítást javasolt a portfólió tartalmát illetően, ahogy ez várhatóan más biztosok esetében is bekövetkezik. A biztosi portfóliók részletes tartalmát illetően a bizottság elnökének kizárólagos hatáskörében van a döntés.

Elvehetik az uniós polgárság ügyét

Az MTI brüsszeli tudósítója meg nem nevezett uniós forrásból úgy értesült: a biztosjelölti kiválasztási folyamat ismerői azt tartják a legvalószínűbbnek, hogy a Navracsicsnak szánt tárcától elvonják az uniós polgárság felelősségi területét, és átadják azt Frans Timmermansnak, az Európai Bizottság leendő alelnökének. Ebben az esetben a magyar biztos a kultúra, az oktatás és az ifjúságpolitika területéért lehetne felelős. Az AFP francia hírügynökség szintén úgy értesült uniós forrásokból, hogy az uniós polgárság felelősségi területét más biztosnak adná Jean-Claude Juncker. Mindez napokon belül tisztázódhat.

A jog szerint az Európai Parlamentnek és bizottságainak nem áll módjában, hogy egy-egy biztos kinevezését megvétózza, a plenáris ülés egyetlen egyszer szavaz arról, hogy támogatja-e az egész biztosi kollégium kinevezését. Még soha nem volt példa arra, hogy a plenáris ülés leszavazza a biztosi testület kinevezését, vagy akár egy bizottság leszavazzon egy kijelölt biztost.

Ennek veszélye egyetlen egyszer fenyegetett, 2004-ben, amikor az Olaszország által jelölt, és José Manuel Barroso által igazságügyekért, szabadságért és biztonságért felelős biztosnak kijelölt, mélyen hívő és vallásos Rocco Buttiglionével kapcsolatban komoly aggályok merültek fel, hogy nem fogja tudni garantálni a diszkriminációmentességet hivatala gyakorlása közben. Korábban úgy nyilatkozott, hogy bűnnek tartja a homoszexualitást, és nézetei szerint a család célja, hogy a nők gyereket szülhessenek, és élvezhessék egy férfi védelmét, aki gondoskodik róluk.

Bizottsági meghallgatásán Rocco Buttiglione kiállt véleménye mellett, és közölte, hogy személyes nézetei nem befolyásolják majd a munkáját. Ennek dacára José Manuel Barroso kénytelen volt átalakítani a tárcák elosztását, Buttiglione visszalépett, Róma pedig Franco Frattinit küldte Brüsszelbe.

Tartsanak velünk minden este 7-től a STORY4-en!
Olvasói sztorik