Nagyvilág

A szlovén jelölt nagyobbat bukhat, mint Navracsics

Az energiaunióért felelős európai bizottsági alelnöknek jelölt Alenka Bratusek helyett valaki mást delegálhat majd Szlovénia – tudta meg az MTI meg nem nevezett brüsszeli bennfentesektől.

Bratuseknek előző nap volt az EP-szakbizottsági meghallgatása, és Szlovénia volt kormányfőjének egybehangzó megítélés szerint nem sikerült jó benyomás tennie a képviselőkre. Vele szemben az volt az egyik alapvető kifogás, hogy lényegében önmagát jelölte az uniós posztra, amit ugyan tagadott, de megfelelő felkészültséget sem mutatott a neki szánt energetikai témakörben.

Az EP brüsszeli folyosóin beszélnek arról, hogy esetleg Tanja Fajon szociáldemokrata EP-képviselő – volt brüsszeli tévétudósító – lehetne Szlovénia képviselője az Európai Bizottságban. Mivel Jean-Claude Juncker megválasztott bizottsági elnök nagy súlyt helyez arra, hogy az általa vezetett testületben se legyen kevesebb nő, mint José Manuel Barroso bizottságában, Szlovéniának minden bizonnyal nőt kellene találnia a centrista liberális pártállású Bratusek helyett.

Juncker környezetében azt mondják, hogy bizonyos további nyitott kérdéseket sikerült lezárni a megalakítandó Európai Bizottság összetételét illetően. Egyes vélekedések szerint Navracsics Tibor magyar jelölt az eredetileg tervezettnél – kultúra, oktatás, ifjúság és uniós állampolgárság – szűkebb területre kiterjedő portfóliót kapna. Nem világos, hogy miként rendeződik Miguel Arias Canete spanyol biztosjelölt ügye, akit eredetileg a klíma- és energiapolitika területére szánt Juncker.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik