Belföld

Navracsics-ügy: Deutsch fasisztázik, Jávor szocizik

A két EP-képviselő Navracsics Tibor felemás európai elfogadásáról.

„Navracsics Tibor biztosi jelölését támogatta az EP-szakbizottság, 15 igen, 10 nem, 2 tartózkodással! Amit a JávorSzanyiMolnár hármak bandája mond, hogy a portfóliójára, a posztjára nemet mondtak, hogy nem lesz oktatási, kulturális stb. biztos, nos az egy méretes bullshit” – írja a Fidesz EP-képviselője Facebook-oldalán. Deutsch emlékeztet rá, hogy kizárólag az Európai Bizottság elnöke dönti el, ki milyen portfóliót kap. Eredetileg is ő döntötte el, melyik jelölt milyen feladatot kapott. Szerinte a Navracsics portfóliójával kapcsolatos baloldali “nem” csak egy ajánlás Junckernek. Kizárólag azt a célt szolgálja, hogy az EP baloldali frakciói ne veszítsék el teljesen az arcukat, amiért a “fasiszta” magyar jelöltet minden előzetes ideológiai handabandázásuk ellenére mégis megszavazták. „Ráadásul pont a magyar baloldal jajgatott azért, hogy Navracsics oktatási portfóliója milyen gáz, nekik kéne a legjobban örülniük, hogy ha mást kapna Navra:-))” –írta a Fidesz politikusa.

Jávor Benedek is bírálta a baloldalt, mondván, ahhoz, hogy Navracsics Tibor „ne kenődjön fel a falra”, éppen az európai szocialisták kellettek, ők mentették meg. Mivel a magyar jelöltet nem utasították el, az Európai Bizottság elnökének kell neki új feladatot adnia. Mivel a jelöltek többsége átment, a mozgástér nagyon kicsi. Az ATV Egyenes Beszéd című műsorában a Párbeszéd Magyarországért EP-képviselője azt valószínűsítette, hogy Juncker vélhetően csak igazít a poszton, elvesz valamit Navracsics hatásköréből. A politikust meglepte, hogy a történteket a Fidesz sikerként adja elő, hiszen vékonyka poszt további hámozása megalázó a kormánnyal, Navracsics Tiborral szemben.

Az Európai Parlament (EP) kulturális és oktatási bizottsága szerint Navracsics Tibor alkalmas EU-biztosnak. A testület azt nem támogatta, hogy a kultúra, az oktatásügy, az ifjúságpolitika és az uniós polgárság portfólióját kapja. Molnár Csaba, a DK EP-képviselője azt mondta, kétszer szavaztak. Először 15 igen vokssal, 10 ellenében, 2 tartózkodás mellett megszavazták, hogy Navracsics EU-biztos lehet. A második szavazáson a posztról döntöttek, 14 nem, 12 igen és egy tartózkodás mellett. Elmondása szerint az ülésen csak a néppárti frakció állt ki teljes mellszélességgel Navracsics mellett.

Szanyi Tibor, az EP szociáldemokrata frakciójában ülő magyar küldöttség vezetője úgy kommentálta a döntést, hogy a bizottságnak bár nehezen, de sikerült elvonatkoztatnia az “orbáni gyalázattól”, de a kijelölt biztosi posztra alkalmatlannak találta a magyar jelöltet. A szocialista EP-képviselő szerint Junckernek minden ügyességére szüksége lesz, hiszen a posztok nagy részére már lezajlottak a meghallgatások, és a többség el is nyerte az illetékes bizottságok támogatását.

Bocskor Andrea fideszes EP-képviselő azt mondta: nem Navracsics szakmai teljesítményét értékelték. “Nagyon sok kritika politikai jellegű volt az Orbán-kormánnyal és Magyarországgal szemben, és nem a biztos felkészültségével volt kapcsolatos.” A magyar kormány előzőleg üdvözölte, hogy az Európai Parlament szakbizottsága alkalmasnak találta a volt külügyminisztert arra, hogy az Európai Bizottság tagja legyen. A kabinet szerint a múlt heti brüsszeli meghallgatás azt bizonyította, hogy felkészültsége és európai elkötelezettsége messzemenőkig alkalmassá teszik a feladatra Navracsicsot. 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik