Nagyvilág

A kobani civilek védelmére szólított fel az ENSZ-főtitkár

Azonnali fellépést sürgetett az Iszlám Állam (IÁ) által ostromolt szíriai kurd város, Kobani civil lakosságának védelme érdekében Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár, miután a szélsőséges szunnita szervezet fegyveresei hétfőn elfoglalták a település egy részét.

A főtitkár New Yorkban, helyi idő szerint hétfő este szóvivőjén keresztül közölte, hogy “mély aggodalommal” figyeli az arabul Ain-el-Arabnak nevezett város elleni “barbár kampányt”, amely számos civil halálos áldozatot és sebesültet követelt.

Ban Ki Mun arra szólított fel minden államot, amely képes erre, hogy azonnal siessen Kobani civil lakosságának védelmére. A világszervezet főtitkára egyúttal elítélte az emberi jogokat és a nemzetközi jogot súlyosan sértő iszlamista szervezetet.

Az IÁ dzsihadistái hétfő estére néhány óra alatt három városnegyedet foglaltak el a török határ közelében fekvő, hetek óta ostromlott Kobaniban. A városból ismét több ezer embert evakuáltak; az elmúlt hetekben már mintegy 160 ezren menekültek el Kobaniból és környékéről az IÁ elől.

Az utóbbi napokban az Egyesült Államok és arab szövetségesei számos légicsapást mértek az IÁ állásaira Kobani környékén, de ez sem tudta megakadályozni a város kurd védőivel szemben túlerőben és technológiai fölényben lévő IÁ előrenyomulását.

A török hadsereg a napokban jelentős csapatösszevonást hajtott végre a közeli Mursitpinar határátkelőhely térségében, és vasárnap óta többször is szigorúan visszaszorította a török-szíriai határt megközelítő civileket és újságírókat.

A török parlament csütörtökön felhatalmazta a kormányt, hogy katonai alakulatokat küldjön Szíriába és Irakba terrorszervezetek, köztük az IÁ elleni harcra, a török hadsereg azonban mindeddig “lábhoz tett fegyverrel” figyeli az eseményeket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik