Nagyvilág

Az Iszlám Állam egyre közelebb a török határhoz

Az Iszlám Állam dzsihadistái néhány óra alatt három városnegyedet foglaltak el a török határ közelében fekvő, hetek óta ostromlott Kobaniban. A várost kurd harcosok védik.

Kobaniból lakosok újabb százai menekültek el az Iszlám Állam kegyetlenkedéseitől tartva a szomszédos Törökország irányába – írja az MTI. Musztafa Bali, a helyi sajtószövetség egyik vezetője elmondta, hogy „kétezer civilt evakuáltak az este, miután (a város védelmét irányító kurd) katonai vezetők távozásra szólították fel a civil lakosságot. Kobanit katonai övezetté nyilvánították”.

A várost védő kurd erők hétfőre virradó éjjel még vissza tudták verni a dzsihadisták támadásait, de azoknak hétfőn, a nap második felében sikerült benyomulniuk Kobani keleti részébe, ahol kitűzték fekete lobogójukat. Ezt követően nagyon gyorsan bevették a város három kerületét: „a Népvédelmi Egységekkel folytatott heves harcokban elfoglalták a város ipari részét, Maktada al-Dzsadidát és Kani Arabanét” – számolt be róla a francia hírügynökségnek az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja igazgatója.

Egy kobani kurd harcos az AFP által idézett Facebook-oldalán azt írta, hogy az Iszlám Állam dzsihadistáinak öngyilkos robbantások révén sikerült előretörniük az utcai harcokban.

Kurdok segítenek a kurdoknak

A Twitter internetes közösségi oldalon hétfőn megsokasodtak az #SOSKOBANE kulcsszót tartalmazó bejegyzések, amelyeknek egy része arról számolt be, hogy törökországi kurdok közelítették meg a török-szíriai határt, hogy az ostromlott kobaniak segítségére siessenek. A kurd erők helyzetének gyors romlását látva, a kurdokat támogató, törökországi Demokrata Néppárt felhívást intézett a törökországi kurdokhoz, hogy vonuljanak az utcákra és tüntetéseken vállaljanak szolidaritást Kobani lakosságával.

A török parlament csütörtökön felhatalmazta a kormányt, hogy katonai alakulatokat küldjön Szíriába és Irakba terrorszervezetek, köztük az Iszlám Állam elleni harcra, a török hadsereg azonban mindeddig “lábhoz tett fegyverrel” figyeli az eseményeket.

Válságos helyzet Kobaniban

A CNN tudósítása szerint katonai források úgy nyilatkoztak, a terroristák állásai túl közel vannak a török határhoz ahhoz, hogy légicsapásokkal megsemmisítsék őket. Egy szemtanú azt mondta, rengetegen menekülnek a városból; „meg fognak ölni minket, ha maradunk” – fűzte hozzá. Az amerikai hírtelevízió portálja arról ír, hogy a városért folyó harcokban a kurdok és a terroristák oldalán is rengetegen haltak meg.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik