Nagyvilág

Török határhoz közeli városban tűzte ki zászlaját az IÁ

A szélsőséges fegyveres csoportosulás hetek óta ostromolja a török határ közelében fekvő Kobanit (más néven Ain-el-Arab). A zászlót a szíriai kurd város keleti részén vonták fel - tudatta hétfőn a Reuters brit hírügynökség.

Egy török tévécsatorna felvételeinek tanúsága szerint a dzsihadisták egy, az utóbbi napok legádázabb harcainak helyszínéhez közeli négyemeletes épületre tűzték ki fekete lobogójukat. A zászló felvonásáról szóló híreket katonai tisztségviselők is megerősítették.

Helyi források szerint a várost védő kurd erők ugyanakkor visszaverték a radikális szervezet harcosait, így azoknak mindeddig nem sikerült bevenniük a város központját. “Az IÁ csak egyetlen épületre tűzte ki zászlaját a város keleti részén. Nincsenek a városon belül, továbbra is heves harcok folynak” – mondta egy újságíró.

Menekültáradat Törökországba

Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH) nevű, londoni székhelyű szíriai emigráns szervezet arról számolt be, hogy az Irakban és Szíriában hatalmas területeket elfoglaló IÁ legalább húsz harcosa vesztette életét hétfőre virradó éjszaka Kobani területén. Rámi Abder-Rahmán, az OSDH igazgatója elmondta, hogy a szélsőségesekkel a Népvédelmi Egységek (YPG) nevű kurd milícia tagjai végeztek, miután a dzsihadisták behatoltak a kurd városba.

A török hadsereg eközben legkevesebb tizennégy páncélozott harckocsit vezényelt a török-szíriai határ közelébe, miután vasárnap és hétfőn is tüzérségi lövedékek csapódtak be Törökország területén. A határvárosnak eddig közel 160 ezer lakosa menekült át a szomszédos országba azóta, hogy az IÁ fegyveresei szeptember 16-án elkezdték ostromolni a várost. Ha sikerülne Kobanit bevenniük, a szunnita lázadók egy hosszú övezetet tartanának ellenőrzésük alatt a Törökországgal határos területen.

Az ENSZ nemrégiben közölte, felkészül arra a lehetőségre is, hogy a városban tartózkodó négyszázezer – többségében kurd – lakos és menekült török területen keres oltalmat a szélsőségesek elől. A terrorszervezet Irakban és Szíriában is jelentős területeket vont ellenőrzése alá. Az Egyesült Államok vezette nemzetközi koalíció augusztus 8-án Irakban, szeptember 23-án pedig Szíriában is hadműveleteket indított az IÁ ellen, eddig azonban a légi hadjárat sem tudta megtörni a szélsőségesek előrenyomulását.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik