Nagyvilág

Új terrorszervezet fenyegeti a nyugatot

Washington szerint már a végrehajtási fázisban vannak a Horszan európai és amerikai célpontok ellen tervezett merényletei.

„A hét elején Szíriában végrehajtott légicsapások a Horaszan nevű terrorszervezet ellen irányultak, és az volt a céljuk, hogy meghiúsítsanak egy küszöbönálló vagy a végrehajtási szakaszba lépett támadást – erősítette meg a korábban lábra kapott híreszteléseket John Pistole, az amerikai közlekedésbiztonsági hivatal (TSA) vezetője.

Azt mondta, a Horaszan csoport olyan robbanószerkezeteket fejlesztett és tesztelt, amelyekkel ki tudná játszani a repülőtéri biztonsági ellenőrzést. A szervezet nyugati zsoldosokat verbuvál, hogy ők helyezzék el a pokolgépeket személy- és teherszállító repülőgépek fedélzetén –írja az MTI.

Az amerikai belbiztonsági minisztérium kedden, Brüsszel pedig két napra rá adott ki figyelmeztetést a Horaszan jelentette veszély miatt. Hírszerzési információk szerint az iszlamista csoport már “végrehajtási fázisban” van az amerikai és európai célpontok elleni terrortámadások tervének kidolgozásával.

A Horaszan az afganisztáni és pakisztáni fegyveres konfliktusokban megedződött iszlamistákból alakult, és az iszlám kalifátus megteremtéséért Irakban és Szíriában harcoló Iszlám Állam szervezettel szemben egyetlen célja az amerikai és európai célpontok elleni merényletek végrehajtása. A szélsőségesek a szíriai zűrzavart kihasználva, ott szervezik külföldi támadásaikat és állítják össze pokolgépeiket.

Egy amerikai illetékes korábban azt mondta, hogy részben a szervezet küszöbön álló terrortámadása miatt kezdődtek meg kedd hajnalban az Egyesült Államok vezette katonai koalíció légi támadásai Szíriában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik