Nagyvilág

Kemény kritika a törököknek Amerikából

Törökország visszafelé halad az emberi jogok és a jogállamiság terén - állította hétfőn egy nemzetközi jogvédő szervezet, amely felszólította az országot, hogy tegyen lépéseket a szólásszabadság, a békés tüntetésekhez és a törvényességhez való jog védelmére.

A New York-i székhelyű Human Rights Watch (HRW) 38 oldalas tanulmányban kifogásolta a török kormány lépéseit a média és az internet feletti felügyelet megszigorítására, továbbá a bírálók és tüntetők elleni megtorlásokat.

Emma Sinclair-Webb, a jogvédő szervezet törökországi jelentéstevője hangsúlyozta: az ankarai kormánynak Törökország jövője és állampolgárai joga érdekében irányvonalat kell változtatnia, védenie kell a jogot és nem támadni.

A HRW azt is felrótta, miközben több ezer ember ellen folyik bűnvádi eljárás, mert részt vett a 2013-as kormányellenes tüntetéseken, kevés rendőrt vontak felelősségre azért, hogy az intézkedések során több ember meghalt és több ezer megsebesült.

A nemzetközi jogvédő szervezet arról is szólt, hogy a török kormány meggyengítette a jogállamiságot, amikor egy korrupciós botrányra a bíróságok függetlenségét gyengítő törvényekkel reagált. A török kormány egyik tisztségviselője közölte: az ankarai kabinet nem válaszol az emberi jogi szervezetek jelentéseire.

Az elmúlt időszakban Recep Tayyip Erdogan, a jelenlegi államfő és hosszú ideig az ország kormányfője, elutasította a vádakat, hogy a rendőrség túlzott erőt vetett volna be a kormányellenes tüntetések során. A kabinet ugyancsak elvetette az emberi és a szabadságjogokkal kapcsolatos bírálatokat, azt állítva, hogy a demokrácia kiteljesítése érdekében többet tett, mint az előző kormányzatok bármelyike.

A HRW mindenesetre üdvözölte az ankarai vezetésnek azokat a törekvéseit, amelyek célja véget vetni a kurd felkelőkkel vívott több mint 30 éves konfliktusnak. De hangoztatta, “azzal, hogy a kormány nem foglalkozik a jogállamiság visszaesésével, hátráltathatja az embrióállapotban lévő békefolyamatot”.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik