Nagyvilág

Nyolc évre ítéltek egy török rendőrt egy tüntető megöléséért

A rendőr 2013 júniusában Ankarában fejbelőtt egy 27 éves tüntetőt, aki két héttel később a kórházban belehalt sérülésébe

Nyolc év börtönt szabtak ki szerdán egy török rendőrre, amiért a tavalyi kormányellenes tömegtüntetések során agyonlőtt egy demonstrálót.Az akkori törökországi hatósági erőszakkal kapcsolatos első ítéletben Ahmet Sahbazt erős felindulásban elkövetett szándékos emberölés vádjában találták bűnösnek.

Enyhítő körülményként vették ugyanakkor számba, hogy a bíróság szerint “tisztességtelen provokáció” érte tette elkövetésekor, valamint jól magaviseletet tanúsított az eljárás során.

A rendőr 2013 júniusában Ankarában fejbelőtt egy 27 éves tüntetőt, aki két héttel később a kórházban belehalt sérülésébe. A vádlott a bíróság előtt azt állította, a levegőbe adott le figyelmeztető lövést, miután a tüntetők kövekkel dobálták meg.

A Human Rights Watch nemzetközi jogvédő szervezet egy törökországi munkatársa üdvözölte, hogy végre elítéltek egy rendőrt, mivel Törökországban “általában büntetlenség övezi az ilyesfajta bűncselekményeket”. Emma Sinclair-Webb szerint kérdéses, hogy a büntetés kellően súlyos-e a szóban forgó bűntény esetében.

A tavalyi törökországi tömegtüntetésekben legalább hat ember, köztük egy rendőr vesztette életét. Sokak szerint a mostani per annak próbája volt, hogy az igazságszolgáltatás hajlandó-e kivizsgálni a rendőri erőszakot és visszaéléseket.

A korábban nem látott politikai tiltakozó hullám azután alakult ki tavaly, hogy a rendfenntartó erők brutálisan szétvertek egy békés tüntetést, amelyen az isztambuli Gezi park átépítése ellen emeltek szót. Végül a megmozdulásból Recep Tayyip Erdogan tekintélyelvűnek és iszlamistának tartott kormányzása és a vezetés túlkapásai elleni tüntetéssorozat alakult ki. Erdogant ennek ellenére nemrég államfőnek választották.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik