Nagyvilág

A törökök aggódnak a kurdoknak adott fegyverek miatt

Ankara attól fél, hogy az Iszlám Állam elleni harcra kapott fegyvereket ellenük fogják felhasználni a kurdok. 

Törökország attól tart, hogy a nyugati országok által az iraki hadseregnek és az iraki kurdoknak szállított vagy szállítandó fegyverek végül a törökországi kurd lázadókhoz jutnak – közölte hétfőn a török külügyminiszter. “Az oda (Irakba) szánt fegyverek nem kerülhetnek terrorista szervezetek kezébe. Ezzel kapcsolatban már korábban is hangot adtunk aggályunknak. Nehéz lesz ellenőrizni minden fegyver esetében, hogy hova kerül” – mondta Mevlüt Cavusoglu az Anadolu állami hírügynökségnek adott interjújában.

Ausztrália hétfőn jelentette be, hogy 50 tonna hadianyagot, elsősorban fegyvert és lőszert adott át a dzsihadisták ellen Észak-Irakban harcoló kurd erőknek. Ez a harmadik ausztrál szállítmány az Iszlám Állam (IÁ) nevű szunnita szervezet megfékezését célzó harcok támogatására.

Törökország 2012 óta béketárgyalásokat folytat a Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) kurd lázadószervezettel, amelyet több más csoporttal együtt terrorista szervezetnek tekint.

A nyugati hatalmak az Iszlám Állam (IÁ) nevű dzsihádista szervezet elleni harchoz szándékoznak fegyvert szállítani az iraki hadseregnek és az észak-iraki kurdoknak. A Nyugat ugyanakkor azzal vádolja Törökországot, hogy a szíriai hatalommal szemben álló legradikálisabb lázadócsoportok közül támogat néhányat. Diplomáciai források szerint e fegyverszállítás is a tárgyalások témája lesz Chuck Hagel amerikai védelmi miniszter hétfőn kezdődő ankarai látogatásán.

Barack Obama amerikai elnök szerdán mutatja be az IÁ elleni stratégiáját.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik