Nagyvilág

Az FBI azonosította a lefejezős videókban látható iszlamistát

Az Iszlám Állam "lefejezéses videóiban" szereplő maszkos fegyveres kiléte már nem kérdés az amerikai hatóságok előtt.

Az amerikai szövetségi nyomozóiroda (FBI) igazgatójának közlése szerint az Egyesült Államoknak sikerült azonosítania a sajtóban csak “Jihad John” néven emlegetett férfit, aki a James Foley amerikai újságíró lefejezéséről szóló videóban szerepelt – jelentette az amerikai sajtó. James Comey sem a férfi nevét nem hozta nyilvánosságra, sem pedig nemzetiségét. Akcentusa alapján a maszkos fegyveres feltehetően brit lehet.

Comey az ABC Newsnak annyit elárult, hogy nemzetközi partnereik segítségével sikerült beazonosítaniuk az iszlamista fegyverest. Philip Hammond brit külügyminiszter a héten a CNN-nek azt nyilatkozta, hogy közel járnak a férfi azonosításához.

Az FBI igzagatója azt nem közölte, hogy “Jihad John” volt-e az, aki ténylegesen ki is végezte James Foley és Steven Sotloff amerikai újságírókat valamint David Haines brit segélymunkást. A lefejezésekről szóló videókban magukat a gyilkosságokat nem mutatták, csak azt látni, hogy brit akcentussal beszélő fegyveres kést nyom a foglyok torkához.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik