Nagyvilág

Orbán miatt bukhatott Fico

Az elnökválasztáson keresztül parancsoltak megálljt annak a stílusnak, ami a magyar miniszterelnök nemzeti konzervatív rendszeréhez közelítette Szlovákiát – írja a Hospodárské Noviny.

Andrej Kiska győzelméhez a szlovákiai elnökválasztáson az is hozzájárult, hogy a lakosságnak egyre inkább elege van Kiska választási ellenfeléből, Robert Ficóból – véli egybehangzóan a hétfői cseh sajtó. Szintén általános vélemény, hogy az új államfőnek esélye van megváltoztatni az utóbbi időben egyre romló szlovákiai közhangulatot.

A Hospodárské Noviny című gazdasági és politikai napilap szerint szombati eredményével Kiska Orbán Viktor magyar miniszterelnök után a második legerősebb felhatalmazást kapta választóitól Közép-Európában. A tekintélyes cseh újság szerint a szlovák társadalomnak szüksége van az új kezdés esélyére, mert az országban uralkodó közhangulat az ősszel nagyon veszélyes határokhoz ért a neonáci Marian Kotleba besztercebányai elöljáróvá választásával.

Előnyben a nem hivatásosok

“A szlovákok az elnökválasztáson keresztül megálljt parancsoltak annak a politikai stílusnak, amely Orbán Viktor nemzeti konzervatív rendszeréhez közelítette az országot” – olvasható a Hospodárské Novinyben. A lap úgy véli: az új szlovák államfő legnagyobb gyengéje, politikai tapasztalatlansága.

Kiska, aki nem hivatásos politikus, a Mladá Fronta Dnes szerint hozzájárulhat a Fico vezette Irány-Szociáldemokrácia (Smer) és a jobboldal között évek óta dúló háború befejezéséhez, s a feleket az együttműködés felé szoríthatja. A liberális újság rámutat: Kiska a szociális kérdésekben inkább a baloldalhoz, míg más területeken inkább a jobboldalhoz áll közelebb.

A szlovákiai elnökválasztás egyfajta népszavazás volt az egyre “expanzívabb” Ficóról – állítja a Lidové Noviny című konzervatív napilap. Az újság ugyanakkor felteszi a kérdést: szükséges lenne megvizsgálni, hogy a posztkommunista országokban negyedszázaddal a rendszerváltás után miért kezdik az emberek újra előtérbe helyezni az olyan személyiségeket, akik nem hivatásos politikusok.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik