Nagyvilág

Két miniszter is otthagyta Ficót

A tárcavezetők lemondása nem számít meglepetésnek Szlovákiában.

Bejelentette lemondását szerdán Pozsonyban a szlovák kormány két minisztere, Dusan Caplovic, az oktatási és Tomás Malatinsky, a gazdasági tárca vezetője – ídta hírül az MTI.

Tomás Malatinsky, aki pártonkívüli jelöltként, a munkáltatói szövetség vezetőjeként került Robert Fico baloldali kormányába, a kabinet szerdai ülése után újságíróknak elmondta: távozása része a kormányfővel kötött megállapodásának, amely azzal is számol, hogy néhány, tárcavezetőként elindított feladat levezénylésében még segédkezni fog, s a továbbiakban Robert Fico tanácsadója lesz. “Talán szükség van valamilyen változásra, és ez nekem sincs ellenemre” – jegyezte meg.

Malatinsky közvetve megerősítette, hogy az általa vezetett tárca miniszteri posztját távozása után a tárca jelenlegi államtitkára, Pavol Pavlis tölti majd be.

Megegyeztek Ficóval

Dusan Caplovic oktatási miniszter a tárca sajtóosztálya által kiadott közleményben – Malatinskyhoz hasonlóan – a miniszterelnökkel kötött megegyezéssel indokolta távozását. Pozsonyi sajtóközlések szerint az oktatási minisztérium vezetését Caplovic távozása után Peter Pellegrini, a tárca jelenlegi államtitkára veszi majd át.

Szakértői vélemények szerint Caplovic távozása egyet jelenthet az általa a szlovák oktatásügyben elindított szerkezeti átalakítás megszakításával. Ez a reform egyebek mellett alapjaiban átalakította volna az oktatásügyi intézmények finanszírozását, megszüntette volna a jelenlegi fejkvóta alapú finanszírozást, aminek megvalósítása, sok alacsony diáklétszámú vidéki iskola – köztük számos magyar oktatási nyelvű intézmény – fennmaradását is veszélybe sodorhatja.

Új lendület kell

A két miniszter lemondása nem számít meglepetésnek, a kormányon belüli személycserék lehetőségét már huzamosabb ideje – a márciusi államfőválasztás óta – pedzegette a pozsonyi média.

Öllös László politológus szerint a két miniszter távozása a kormánypárt népszerűségi mutatóinak lassú, de folyamatos csökkenésével függ össze.

“A kormányfő alighanem úgy gondolta, hogy pártjának új lendületre van szüksége, hiszen az idén már két választást – a köztársasági elnöki és az EP-választást – elveszítette, ősszel pedig a helyhatósági választás várja a pártot” – mondta Öllös az MTI-nek. Hozzátette: a változások olyan tárcák vezetőit érintik, amelyek tevékenysége számos társadalmi rétegre nézve negatív következményekkel jártak az utóbbi időben.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik