Nagyvilág

Erős idegekre lesz szüksége Navracsicsnak

Jelentős ellenállás mutatkozik a jelenlegi külügyminiszter uniós biztosi jelölésével kapcsolatban – írja az osztrák sajtó.

Navracsics Tibornak erős idegekre lesz szüksége az október végi meghallgatásán, mert már most erős ellenállás mutatkozik jelölésével szemben – írta a Die Presse konzervatív osztrák lap az Európai Bizottság oktatási, kulturális, ifjúsági és állampolgársági biztosi tisztségére jelölt jelenlegi magyar külgazdasági és külügyminiszterről.

A szerző megjegyzi: a korábbi igazságügyi miniszternek nemcsak a vitatott magyar alkotmányreformot sújtó kritika miatt kell megszenvednie, hanem a neki szánt biztosi feladat miatt a hazájában történt “kényes” fejleményekről is állást kell foglalnia, így az egyetemek önállóságának kilúgozásáról és a diákok röghöz kötésére irányuló tervekről.

Kritikus kérdések

A magyar kormánynak a diákok külföldi tanulmányait korlátozni szándékozó törekvései teljesen ellentmondanak az Erasmus-program mobilitást elősegítő filozófiájának – írta a szerző.

Úgy vélte, Navracsics hasonlóan kritikus kérdéseket várhat a kultúrára vonatkozóan is, hiszen Magyarországon az utóbbi években lecserélték a nem kedvelt színház-, múzeum- és színházigazgatókat, és a kormányzat pénzt csak a kedvezményezettjeinek adott.

Október elsején lehet a politikus meghallgatása az Európai Parlament (EP) kulturális bizottsága előtt – ez derül ki az uniós biztosjelöltek EP-meghallgatásának előzetes, EP-illetékesek által egyelőre hangsúlyozottan nem véglegesnek mondott parlamenti menetrend-tervezetéből. Az MTI úgy tudja,  Navracsics meghallgatása 3 órán át tart.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik