Nagyvilág

Navracsics aggasztja az EP szocialista frakcióját

Az Európai Parlament a biztosjelöltek hozzáértésének és etikájának szigorú számonkérésére készül – írja az MTI.

Szeptember 29. és október 7. között hallgatják meg a parlamenti bizottságok a Jean Claude-Juncker leendő bizottsági elnök által jelölt biztosokat. Az Európai Bizottság tagjainak jóváhagyásáról október 22-én szavaznak majd.

„Minden biztosnak ki kell terítenie az összes lapját” – mondta az Európai Néppárt frakcióvezetője, Manfred Weber. „Részünkről nagy szóbeli meghallgatás lesz, egy igazi vizsga” – tette hozzá.

A szocialista frakció vezetője, Gianni Pittela több nevet is említett, akik nem biztos, hogy zöld utat kapnak. „Minket leginkább a magyar jelölt aggaszt” – mondta Navracsics Tiborra, az oktatási, kulturális, ifjúsági és állampolgársági biztosi poszt várományosára utalva. Velük azért is fenntartásaik vannak, mert Orbán Viktor közeli munkatársa, akinek feszült a viszonya az EU-val a sajtó, az igazságszolgáltatás és a civil szervezetek elleni intézkedések miatt.

Ha a parlamenti bizottságok nem hagyják jóvá valamelyik jelöltet, akkor Juncker felkérheti arra a jelölt országát, hogy delegáljon mást.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik