Nagyvilág

“Meg akarják ölni a pápát” a vatikáni iraki követ szerint

Merényletet követhet el Ferenc pápa ellen közelgő albániai és törökországi útján az Iszlám Állam - ilyen tartalmú információt kapott a Vatikán, mégsem készülnek különleges intézkedésekre. Az egyházi államba delegált iraki követ szerint a fenyegetés „hitelt érdemlő”.

Habib al-Szadr azzal kapcsolatosan beszélt erről egy olasz lapnak, hogy a 77 éves egyházfő vasárnap egynapos látogatásra a muszlim többségű Albániába utazik. „Amit az Iszlám Állam mond, világos: meg akarják ölni a pápát. A fenyegetések hitelesek. Megpróbálhatják megölni valamelyik tengerentúli útján is, vagy akár Rómában. Az Iszlám Államnak nemcsak arab, hanem kanadai, amerikai, francia, brit és olasz tagjai is vannak. Bárkit képesek beszervezni közülük, hogy merényletet kövessenek el Európában” – nyilatkozta a vatikáni iraki nagykövet a Telegraph cikke szerint.

Az egyházi állam szóvivője ugyanakkor azt mondta, nincs tudomásuk olyan fenyegetésről, ami miatt meg kellene változtatni Ferenc pápa utazását és programját. Az egyházfő vasárnap az albán főváros, Tirana főterén celebrál misét, és a tervek szerint nyitott tetejű pápamobillal közlekedik a hívek előtt. Federico Lombardi úgy nyilatkozott, a vatikáni biztonsági szervek „nyugodtak” az albániai látogatás előtt.

Ferenc pápa novemberben egy másik muzulmán államba, Törökországba látogat.

Fotó: MTI/EPA/Maurizio Brambatti 

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik