Nagyvilág

Oroszország partner helyett ellenfelet lát a NATO-ban

Az eddiginél erősebb együttműködésre van szükség a leköszönő NATO-főtitkár szerint – írja az MTI.

Anders Fogh Rasmussen, aki a hónap végéig tölti be az Észak-atlanti Szövetség vezető posztját, azt mondta: már nem kérdéses, hogy a NATO létének van értelme, sőt, az eddiginél erősebb szervezetre van szükség. Nem szabad megengedni, hogy Ukrajnában újabb „befagyott konfliktus” álljon elő – mondta.

Az Iszlám Államra kitérve Rasmussen azt mondta, hogy az nem állam, hanem terrorszervezet, ami olyan fenyegetést jelent, amelyre katonai választ kell adni. „A NATO-tagállamok ma a tolerancia és fanatizmus, illetve a demokrácia és az önkényuralmi rendszerek közti ütközetek részesei. Oroszország, csakúgy, mint az Iszlám Állam, alá akarja ásni liberális értékeinket” – fejtette ki a főtitkár. Ezekkel a kihívásokkal még hosszú évekig együtt kell élni – vélte.

 Anders Fogh Rasmussen. Fotó: MTI

„Készen kell állnunk a végső megoldásra, a katonai erő alkalmazására, de mindig meg kell őriznünk készségünket és bölcsességünket a tárgyalási megoldásra is” – mondta Rasmussen. Szerinte bizonyos tekintetben különbséget kell tenni Oroszország és az Iszlám Állam közt – bár Oroszország minden lehetséges megállapodást felrúgott, mégsem jelent közvetlen katonai fenyegetést a szövetség részére, az Iszlám Állam azonban népirtást folytat. „Ezzel az entitással nem szabad tárgyalásokba bocsátkozni, erővel kell fellépni vele szemben” – mondta. Ezt azonban szerinte nem a NATO égisze alatt, hanem a részvételre hajlandó államok önkéntes szervezésével kell végrehajtani.

A főtitkár arra is kitért, hogy Montenegro lehet a NATO-hoz legközelebb csatlakozó állam, de ennek időpontjáról nem beszélt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik