Nagyvilág

Tankönyvbotrány Romániában

Nem készültek el az elsősöknek és másodikosoknak szánt új tankönyvek Romániában, így az idei elsősöket nem várta ábécéskönyv az iskolapadokon a hétfői tanévnyitón.

Romániában tavaly kezdték el egy új tanterv fokozatos bevezetését, ezért a régi elsős és másodikos tankönyvek tartalmi szempontból már nem felelnek meg a követelményeknek. Bár a (nyomtatott és digitális változattal is rendelkező) új tankönyvek bevezetését 2013-ben egy évvel elhalasztották, a – közbeszerzési eljárás átláthatatlanságára panaszkodó – kiadók óvása miatt az új tankönyvek az idei szeptember 15-i tanévkezdésre sem készültek el.

Az elsősök az első hetekben az iskolafelkészítő “nulladik” osztályban tanultakat fogják átismételni, a másodikosok pedig a régi tankönyvek segítségével kezdik el a tananyag elsajátítását – közölte Remus Pricopie oktatási miniszter. A tárcavezető szerint, ha nem sikerül záros határidőn belül lezárni az óvásokat és kiadni az új tankönyveket, akkor nem lesz más megoldás, mint “visszatérni az egységes tankönyvekhez és az állami tankönyvkiadáshoz”.

Egy magyar nyelvű könyvet fogadtak csak el

A romániai kisebbségi nyelveken szervezett oktatás tankönyv-ellátottságáról Király András, a román kormány oktatási államtitkára az Erdélyi Napló című hetilapnak úgy nyilatkozott, eddig egyetlen magyar nyelvű tankönyvet fogadtak el a versenytárgyaláson: az első osztályos ábécéskönyvet.

“Az elsősök és másodikosok románból fordított matekkönyveket is fognak kapni, mert nincs magyar nyertes jelenleg. Ha a második licitet szeptember végén kiírják, és nem lesznek óvások, mint az első időszakban, akkor decemberre elképzelhető, hogy lesz tankönyv, ha lesz nyertes pályázat” – mondta az államtitkár arra utalva, hogy a kisebb példányszám miatt drágábban dolgozó romániai magyar tankönyvkiadóknak is ugyanazt a pontszámot kell teljesíteniük a liciten, mint román versenytársaiknak.

A tanévkezdés ünnepi hangulatát beárnyékoló tankönyvgondoktól függetlenül a román parlament nem ülésezik hétfőn, hogy a novemberi elnökválasztásra kampányoló törvényhozók részt vehessenek választókerületük tanévnyitó rendezvényein. Romániában 3 millió 200 ezer iskolás kezdi meg hétfőn a két félévből álló, 2015 június 19-ig tartó új tanévet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik