Nagyvilág

Nagyot ugrott a svéd szélsőjobb

Nehéz lesz a kormányalakítás, az erősen radikális Svéd Demokraták az ország harmadik legerősebb pártja lett.

Vezet a szociáldemokrata párt által vezetett baloldali ellenzéki tömb a jelenlegi jobbközép kormánykoalícióval szemben a svédországi törvényhozási választásokon a svéd köztévének (SVT) a szavazók megkérdezésén alapuló felmérése szerint.

A szociáldemokraták, a zöldek és a Baloldali Párt alkotta választási koalíciónak előreláthatólag nem sikerül abszolút többséget szereznie, 44,8 százalékra számíthat a Fredrik Reinfeldt kormányfő konzervatív Mérsékelt Pártja által vezetett jobbközép kormánykoalíció 39,7 százalékával szemben.

Ugyanakkor a felmérés szerint a Feminista Kezdeményezés nevű pártnak is sikerül megugrania a négyszázalékos bejutási küszöböt, márpedig ők korábban jelezték: adott esetben hajlandóak a baloldali koalíciót támogatni. Ezzel már 48,8 százaléka is lehetne a baloldali tömbnek.

Más exitpollokkal összhangban a köztévé felmérése is azt mutatja, hogy a szélsőjobboldalinak tartott bevándorlásellenes Svéd Demokraták párt a szavazatait majdnem megkétszerezve, több mint 10 százalékkal az ország harmadik legerősebb pártja lett a 31,1 százalékot szerző szociáldemokraták és a 22 százalékot elérő konzervatívok után.

A felmérés szerint két ciklus után újra a szociáldemokraták vezetésével alakulhat kormány Svédországban, de nehezebben, mint bármikor korábban a párt történetében. Ha a pontosan a 4 százalékos bejutási küszöbön álló feministák mégsem jutnak be a parlamentbe, a szociáldemokratáknak a jobbközép koalíció valamely eddigi tagját kell megnyerniük a kormányalakításhoz, de eddig egyik sem jelzett ilyen irányú készséget.

A korábban erősen radikális Svéd Demokratákat a többi párt kiközösíti.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik