Nagyvilág

Az amerikai kormány megzsarolta a Yahoot

Pénzbüntetéssel fenyegette a céget, ha az nem segíti a hírszerzést.

Az Egyesült Államok kormányzata napi negyedmillió dollárnyi (57 millió forintos) büntetéssel fenyegette meg még 2008-ban a Yahoot, ha a világhálós cég nem segíti az elektronikus hírszerzést. A vállalat ezt csak most hozta nyilvánosságra, jelezve, hogy a washingtoni követelést továbbra is alkotmányellenesnek tartja.

A Yahoo bíróság elé vitte az ügyet, jogi harca azonban mindeddig sikertelen. A cég jogtanácsosának nyilatkozata szerint a kormányzat az évek óta folyó vita során 250 ezer dolláros napi büntetéssel fenyegette meg a vállalatot, ha nem hajol meg a vonatkozó törvény előtt. Ron Bell megismételte, hogy a vállalat továbbra is elkötelezett a szolgáltatásait használók adatainak védelme mellett, és folytatja a harcot a cég szerint “törvénytelen törvények” ellen.

Az NSA-botrány kipattanása óta már rengeteg információ érkezett arról, hogy az amerikai hírszerzés miként kémkedik a nagy internetes cégek felhasználói után. Az érintett cégek mindig tagadták, hogy bírói végzés nélkül hozzáférést adnának az ügynökségnek, de korábban a The Washington Post azt írta, hogy az NSA hozzáférhetett a felhasználók adataihoz a cégek tudta nélkül is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik