Kultúra

Csütörtökön kifordul sarkaiból az internet

Nemzetközi és magyar weboldalak is tiltakozó akciót tartanak csütörtökön, de más indokkal. Itthon a reklámadó, külföldön a titkosszolgálat kémtevékenysége vágta ki a biztosítékot.

Az amerikai titkosszolgálat webes kémkedése ellen tiltakoznak a nemzetközi Reset The Net résztvevői. Az Amnesty International és a Greenpeace mellett az Imgur képmegosztó és a Reddit tartalommegosztó portálok is csatlakoztak a kezdeményezéshez, de további weboldalakra is lehet számítani – írja a HVG.

Itthon a reklámadó tervezett bevezetése ellen tiltakozik a média. Az RTL és a TV2 csatornái főműsoridőben negyedórára elsötétülnek és az online sajtóban is lehet fekete képernyőkre, felhívásokra számítani. A Magyar Reklámszövetség kezdeményezte, hogy a médiavállalatok lépjenek fel a brutális mértékű reklámadó ellen, amit a törvénytervezetet benyújtó L. Simon László fideszes képviselő az internetes közösségi oldalakra is kiterjesztene.

A legnagyobb csoportos megmozdulások a történelemben

A világ eddigi legnagyobb tömeges rendezvényei között elvétve van európai, II. Erzsébet 1953-as koronázása volt ilyen Londonban, közel 3 millió részvevővel, de 2004-ben II. János Pál pápa temetésére is elzarándokolt 4 millió hívő, de ugyanő még életében ötmilliónál több embert mozgatott meg a Fülöp-szigetek-i látogatásakor. .

Temetésben amúgy Irán is jól áll, Khomeini ajatollah 1989-es halálakor 5-9 millió híve jelent meg a végső útján. Az iraki Karbala sem panaszkodhat az idegenforgalomra, itt áll ugyanis Husszein ibn Ali síremléke, egy hatalmas mecset, ami lényegében a siíta muzulmánok legszentebb helye. Ide 2009 óta évről évre óriási tömegek látogatnak el az asura utáni negyvenedik napon, az arbaeenen – Mohamed próféta unokájának, Husszeinnek mártíromságára emlékeznek itt a hívek 10-20-25 milliomodmagukkal minden évben.

Ugyancsak vallási előírás tartja az abszolút rekordot: a Kumbh Mela rítusára, egy rituális fürdésre érkeztek a hindu hívek Indiában a Gangeszhez, 2013 február 10-én épp csak 30 millióan voltak…

Politikai tüntetések közt a legnagyobbak közt voltak a 2003 februárjában lezajlott tiltakozások az USA iraki háborúja ellen, itt világszerte kb. 6-10 millióan álltak ki mintegy 60 országban.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik