Nagyvilág

Dagad a kémbotrány

Hivatalosan is megerősítette a német hírszerzés, hogy őrizetbe vett ügynöke Washingtonnak kémkedett.

A német szövetségi hírszerző szolgálat (BND) névtelenséget kérő magas rangú illetékese a Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) című konzervatív napilap vasárnapi számának azt mondta: minden jel egyértelműen arra mutat, hogy a 31 éves férfi az amerikaiakkal működött együtt. Korábban ezt hivatalosan nem erősítették meg, bár a német külügy bekérette az Egyesült Államok berlini nagykövetét.

A német sajtó már azt is tudni véli, hogy az ügynök Oroszországnak is felajánlotta szolgálatait. Állítólag éppen ezen bukott le. Akkor fogták el, amikor kapcsolatba lépett a müncheni orosz konzulátussal. A FAZ úgy tudja, hogy a kém 2012 vége óta dolgozott az amerikaiaknak, és azóta több mint 200 dokumentumot lopott el számukra. Megbízatása az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) lelepleződött titkos megfigyelési programját vizsgáló német parlamenti bizottság munkájának nyomon követése volt, de erről a témáról állítólag csak egy-két dokumentumot tudott továbbítani. Szolgálataiért a kettős ügynök a sajtó szerint 25 ezer eurót kapott az amerikaiaktól.

A német lapokban pénteken jelent meg a hír arról, hogy őrizetbe vették a BND egyik munkatársát kémkedés miatt. Steffen Seibert, Angela Merkel szóvivője az eset kapcsán korábban csak annyit mondott, hogy a kancellárt értesítették az ügyről. Merkel csütörtökön telefonon tárgyalt Obama elnökkel, a beszélgetés fő témája az ukrajnai helyzet volt, azt nem tudni, hogy ez az ügy szóba került-e.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik