Nagyvilág

A volt NDK-sok tovább élnek

A berlini fal leomlása meghosszabbította a keletnémetek életét.

A volt NDK lakóinak látványosan megnőtt a várható élettartama, miután a kommunista állam összeomlott és a Német Demokratikus Köztársaság egyesült a virágzó Német Szövetségi Köztársasággal – derült ki egy új tanulmányból, amit az MTI ismertetett. 

Az egykori NDK férfi lakóinak életét 6,2 évvel hosszabbította meg az újraegyesítés, a nőkét 4,2 évvel – kalkulálta Tobias Vogt, a német Max Planck Demográfiai Kutatóintézet munkatársa a berlini fal ledöntésének 25 évfordulója előtt közzétett tanulmányában.

 
Fotó: Europress Fotóügynökség 

Ha az NDK még mindig létezne, a mai Németország keleti részén 2011-ben született fiúk előreláthatóan 70,9 évig, a lányok 78,7 évig élnének. Az újraegyesítés nyomán azonban az előrejelzések szerint a várható élettartam férfiak esetében 77,1, nők esetében 82,9 év – derült ki a tanulmányból.

“A hosszabb élettartam az újraegyesítés egyik legnagyobb sikere, bár ez gyakran elkerüli az emberek figyelmét. A növekedés valószínűleg az orvosi ellátás és az életszínvonal javulásának köszönhető” – vélte Vogt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik