Nagyvilág

Kétbillió euró volt a német egyesítés

A volt NDK felzárkóztatása eddig 2 ezer milliárd euró közpénzbe került, de Németország keleti tartományainak gazdasága továbbra is elmarad nyugatiak mögött.

A berlini DIW gazdaságkutató intézet számításai szerint az öt keleti tartomány kormányzata és lakossága az állami és uniós támogatások révén az ország újraegyesítése óta nagyjából 1500 milliárd euróval több pénzt költött el, mint amennyit az ott élők megtermeltek. Egyedül a gazdasági növekedés élénkítését célzó projektek 560 milliárd eurót tesznek ki, és csak a közlekedési infrastruktúra modernizálására további 39,4 milliárd euró támogatás érkezett a 11 nyugati tartományból – mutatta ki a müncheni ifo gazdaságkutató intézet drezdai kutatócsoportja.

A berlini Freie Universität NDK-történeti kutatóintézetének becslése szerint valamennyi állami támogatást és uniós forrást együttvéve, a keleti tartományokban beszedett adót és járulékokat leszámítva 1990 óta 2 ezer milliárd – kétbillió – euróba került a német egység. Ennek az összegnek azonban csak a kisebbik részét fordították gazdaságfejlesztésre, 60-65 százaléka szociális kiadásokra ment el, a legnagyobb tétel pedig a nyugdíjakra – mondta a a Welt am Sonntag című lapnak Klaus Schröder, az intézet vezetője.

Heinz Paqué, a magdeburgi egyetem közgazdásza, korábban Szász-Anhalt tartomány gazdasági minisztere. úgy véli, a volt NDK felzárkózása az első másfél évtizedben ütemesen haladt előre, de 2005 óta lényegében leállt a kiegyenlítődés. Azóta az egy főre jutó hazai össztermék (GDP) a nyugaton mért érték kétharmada körül stagnál, a termelékenységet jobban mutató, egy munkavállalóra jutó GDP pedig a nyugati érték 75 százalékán áll. “A pohár ugyan háromnegyedig már megtelt, de teletölteni nagyon nehéz lesz” – értékelte a kilátásokat Heinz Paqué.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik