Nagyvilág

Megszakadna Cameron szíve, ha Skócia függetlenné válna

Egy hét múlva rendezik a népszavazást arról, elszakadjanak-e a skótok. A brit miniszterelnök szenvedélyes beszédben próbálta buzdítani a nemre szavazókat.

Megszakadna a szívem, ha ez a nemzeteknek általunk felépített családja darabokra szakadna – mondta szerdán David Cameron brit miniszterelnök, egy héttel a Skócia függetlenedéséről megrendezésre kerülő referendum előtt. A kormányfő a skót tartomány fővárosában, Edinburghban tartott, érzelmes hangú beszédében az Egyesült Királyság egysége mellett szállt síkra, amelyet “nemzetek családjának” nevezett, és amelyhez az “erős és büszke” skót nép immár háromszáz éve önként tartozik – írja az MTI. 

Cameron és a legnagyobb brit politikai pártok első számú vezetői a brit parlament szokásos heti vitamenetrendjét is felborítva szerdán Skóciába utaztak, hogy a skót függetlenségpárti tábor drámai előretörése miatt személyesen kapcsolódjanak be a brit unió fenntartásáért folyó kampányba.

Alex Salmond, a skót függetlenségpártiak vezetője úgy vélte, a népszerűtlen angol politikusok látogatása csupán az elszakadást pártolók kampányát segíti.

Még egyet rúgnak a torykba

A brit kormányfő elismerte népszerűtlenségét, ugyanakkor úgy vélte, a szeptember 18-án esedékes szavazás nem arról szól, hogy “még egyet rúgjanak az átkozott torykba”. Hozzátette, hogy ez a döntés nem a következő öt évről, hanem a következő évszázadról szól.

Cameron, akinek a függetlenségpártiak győzelme esetén a távozást is számításba kell vennie, korábban elrendelte, hogy a referendum lebonyolításáig tűzzék ki a kék-fehér skót zászlót a Downing Street-i miniszterelnöki hivatal épületére, ezzel is jelezve, Skócia az unió szerves része.

A legutóbbi felmérések a két tábor holtversenyét jelezték, sőt az egyik közvélemény-kutató a hét végén már a függetlenségpártiak minimális előnyét mutatta ki, alaposan megtépázva a fontot és a skót nagyvállalatok részvényárfolyamait.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik