Nagyvilág

Maláj gép: környezeti katasztrófa fenyeget

Oroszország közben megint katonai erőket csoportosít a határhoz Kijev szerint. Környezeti katasztrófával fenyegetnek a harcok – derül ki az MTI tudósításaiból.

Az Ukrajnában dolgozó holland szakértői csoport szerdán sem tudta megközelíteni a két hete lezuhant maláj gép becsapódásának helyszínét az oroszbarát szeparatisták és az ukrán hadsereg közt dúló harcok miatt. „A helyzet túlságosan veszélyes” – mondta a holland misszió vezetője. Négy napja nem tudnak eljutni a roncsokhoz.

A szakértőket is felfegyvereznék

A tragédia nyomán elhunyt 298 ember maradványainak nagy részét már megtalálták, de folytatni akarják a kutatást további áldozatok és az utasok szétszóródott személyes tárgyai után. A misszióvezető azt mondta, tovább próbálkoznak, hogy eljussanak a helyszínre.

Az ukrán parlament várhatóan csütörtökön szavaz az ukrán elnök előterjesztéséről, ami a katasztrófa helyszínét vizsgáló külföldi szakértők számára fegyverviselést és fegyverhasználatot engedélyezne.

Megint mozgolódnak az oroszok

Eközben Oroszország folytatta katonai jelenlétének növelését az ukrán határnál. Az ukrán határőrség szerint ötven harckocsival, két Grad rakéta-sorozatvetővel, egy páncélozott gyalogsági járművel és tíz honvédségi gépkocsival sorakoztak fel az oroszok.

Az ukrán Nemzetvédelmi és Biztonsági Tanács közleménye szerint éjjel az orosz fegyveres erőktől kapott harckocsikkal nyomultak be kelet-ukrajnai szakadárok Oroszországból az ukrajnai, Donyeck megyei Gyibrivka településre és ott rálőttek az ukrán katonák állásaira. Egy ukrán katona vesztette életét és tizenegy sebesült meg.

 Fotó: AFP / Mihail Voszkreszenszkij

Még nagyobb katasztrófa fenyeget

A tanács szóvivője arról tájékoztatott, hogy az elmúlt 24 órában több mint száz szakadár fegyverest, tíz páncélozott járművet és tizenkét tüzérségi egységet semmisítettek meg.

Környezeti katasztrófával fenyeget az, hogy a szakadárok Luhanszk megyében gyárakban és üzemekben építenek ki tüzelőállásokat. A környéken sok az elhagyott ipari üzem, ahol rendkívül mérgező anyagokat, hulladékot halmoztak fel. Ha találat ér egy ilyen létesítményt, az súlyos következményekkel járhat – figyelmeztettek szakértők.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik