Nagyvilág

Az Arab Liga is beszállhat az Iszlám Állam ellen

Az Arab Liga tagállamainak Kairóban összegyűlt külügyminiszterei határozatban támogatja az amerikai hadműveleteket.

 

Nabíl el-Arabi főtitkár szerint a liga huszonkét tagállama által rendszerint felhozott kifogás, miszerint nem kívánnak más országok belügyeibe beavatkozni, ezúttal nem akadályozhatja meg a közös fellépést a “rákként” terjedő jelenséggel szemben.

A vasárnapi tanácskozáson a főtitkár “egyértelmű döntésekre és széles körű katonai és politikai lépésekre” szólította fel a jelenlévőket, egy nappal azután, hogy John Kerry amerikai külügyminiszterrel tárgyalt a radikális milícia elleni összefogásról.

Irak üdvözölte Barack Obama amerikai elnök korábbi felhívását, amelyben a szélsőségesek elleni nemzetközi összefogást sürgette. Bagdad többször is jelezte, hogy az Iszlám Állam visszaszorításához nemzetközi katonai segítségre van szüksége.

“Az arab államok soha nem látott kihívásokkal állnak szemben” – mondta Arabi, s emlékeztetett az utóbbi években látott forradalmakra, s az azokat követő politikai, illetve gazdasági nehézségekre. Legnagyobb veszélyként a liga főtitkára azonban a térségben egyre nagyobb teret nyerő fegyveres terrorszervezeteket emelte ki.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik