Belföld

Bokros: Orbán a mi kis Putyinunk

Bokros ATV (bokros lajos, )
Bokros ATV (bokros lajos, )

A monopóliumok, amelyeket a mi kis Putyinunk szeretne bevezetni, azok orosz találmányok - mondta Bokros Lajos az Egyenes Beszédben. Szerinte az Orbán-kormány tönkreteszi a gazdaságot, Matolcsy Györgynek pedig sekélyes és felszínes fogalmai vannak a közgazdaságtanról.

Bokros Lajos az ATV Egyenes Beszéd című műsorában úgy vélte: az embargó az oroszoknak nem gazdasági, hanem politikai, ideológiai kérdés, ami mindenkinek rossz, mindenkinek jelentős gazdasági károkat okoz. A kérdés az, hogy az orosz lakosság miért, meddig tűri ezt, hiszen az infláció már 10 százalék, nő a munkanélküliség és több területen már kezd áruhiány kialakulni. Putyin elnök ésszerűtlen, szakszerűtlen, becstelen gazdaságpolitikája nem hoz semmilyen eredményt, csak kárt okoz az egész térségnek.

Az egykor Ukrajnának is tanácsokat adó szakember szerint a megveszekedett nacionalizmus egyelőre az orosz államfő mellett tartja népét, de a sáros, lucskos hétköznapok, a gáz árának emelkedése változtathat ezen. Szerinte az orosz gazdaság leszakadóban van, abból él, hogy atomhatalom, és visszaréved a múltba. A nosztalgia nagyon veszélyes – tette hozzá a közgazdász, rögtön párhuzamot vonva Magyarországgal, ahol szintén a leszakadás programját látja megvalósulni.

Az Orbán-kormány tönkreteszi a gazdaságot, a forint folyamatosan gyengül, így nem 3 milliárd euróba, hanem többe kerül majd tavasszal a devizahitelesek megsegítése. Bokros Lajost nem lepte meg, hogy a jegybank elnöke mindezt másként véli. Nagy sóhaj után a volt pénzügyminiszter ezt mondta:

„Nézze, én Matolcsy Györgyöt több mint harminc éve ismerem, és őneki nagyon, nagyon sekélyes és felszínes fogalmai vannak a közgazdaságtanról általában, a gazdaságpolitikáról és ezen belül a monetáris politikáról pedig egészen konkrétan.”

Új közgazdaságtan akkor sincs, ha 200 milliárd forintot költünk rá – fogalmazott, majd hozzátette: az Orbán-kormány szakemberei egyáltalán nem szakemberek, nem értenek ahhoz, amit csinálnak. Fejlődés kizárólag piacgazdaságban van, a piacgazdaságnak pedig a demokrácia a legkedvezőbb keret. Magyarországon a mostani hatalom egyiket sem szereti.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik