Nagyvilág

NATO: Oroszország megtámadta Ukrajnát

Drámaian megváltozott biztonsági környezetbe kerültünk, Oroszország támadást intézett Kelet-Ukrajna ellen - állapította meg a NATO főtitkára.

Moszkva ugyan tagadja, hogy csapatokat vezényelt volna Ukrajnába, de a helyszínen tapasztalt tények azt mutatják, hogy legalább ezer orosz katona tartózkodik a szomszédos ország területén – mondta Anders Fogh Rasmussen a szervezet tagországainak csúcstalálkozóján.

Az észak-atlanti szövetség üdvözölte a béketeremtési erőfeszítéseket, ám igazából az a fontos, ami a terepen történik – hangsúlyozta a főtitkár, utalva Vlagyimir Putyin orosz elnök tűzszüneti felszólítására.

„A hidegháború újrakezdődött”

Sofi Oksanen észt írónő ezt 2014. március 31-én írta le abban a cikkében, mely az akkor körvonalazódó orosz-nyugati helyzetet taglalta – akkoriban épp a Krím-félszigetet csatolta magához Oroszország. „Ne csapjatok be minket újra!” vonta össze szemöldökét a Nyugatra mutatva, hisz „szavakban és tettekben Oroszország biztosított minket arról, hogy vissza kívánja állítani a birodalmi státuszt”. A Nyugat átaludta a hidegháborút lezáró és újra megnyitó évek közti időszakot, „tapsolván Putyin beszédeihez”, és dicsérvén az orosz demokratikus fejlődést – jó, ha nem is dicsérvén, de szemet hunyván az emberi jogi és minden más aggályok felett.

„Most a Nyugatnak kell kimondania a nemet. Nem elég a diplomáciai párbeszéd – egy szándékosan és folyamatosan hazudozó államot nem lehet partnernek tekinteni.” Képzeljük el, mi lenne, ha német állami tévék az ország fegyverkezéséről számolnának be, ha Merkel a német állam hitleri területét akarná visszaállítani! Európa nem nézheti ugyanezt Oroszországgal szemben sem tétlenül.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik