Nagyvilág

Tűzszünetet kötöttek Ukrajnában

Az ukrán államfő, Petro Porosenko beleegyezett az orosz elnök javaslatába, hogy kössenek folyamatos tűzszünetet Kelet-Ukrajnában – írja a BBC News.

Porosenko és Putyin megbeszélése folyamatos tűzszünetet eredményezett a Donbasz régióban (Donyeck és Luhansz területén) – közölte az ukrán államfő hivatala. Putyin szóvivője Twitter-üzenetében cáfolta, hogy az orosz elnökkel tűzszünetben állapodtak volna meg, hiszen Oroszország hivatalosan nem része az ukrán konfliktusnak.

Egy véleményen vannak

Korábban az orosz elnök szóvivője a két elnök telefonbeszélgetéséről azt mondta, hogy az orosz és az ukrán államfő véleménye nagymértékben megegyezik az ukrán válságból kivezető útról, amikor “az államfők arról cseréltek véleményt, mit kell elsősorban tenni annak érdekében, hogy mielőbb megszűnjön a vérontás” Délkelet-Ukrajnában.

Vlagyimir Putyin orosz és Petro Porosenko ukrán államfő egy hete – Porosenko államfői posztra lépése óta először – Minszkben folytattak egymással négyszemközti tárgyalást. Akkor megegyeztek az ukrán válság megoldását célzó konzultációk folytatásában.

Mivel Oroszország hivatalosan nem ismerte el, hogy harcolna Ukrajnában vagy irányítaná az ukrán kormányerőkkel harcoló szakadárokat, Putyin formálisan csak közvetítő félként tárgyalhatott az ukrán elnökkel. Korábban azonban már kiderült, hogy a szakadárok gyakorlatilag követik a moszkvai parancsokat.  

A donyecki reptér is a szakadárok kezén

Szerda reggel a kelet-ukrajnai Moszkva-barát szakadárok ellenőrzésük alá vonták a donyecki repülőteret, két nappal a luhanszki légikikötő bevéte után. Kijevben ezt egyelőre nem erősítették meg. A donyecki repülőtér stratégiai fontosságú volt a fegyveres erők számára, az elmúlt hetekben súlyos harcok folytak a légikikötő birtoklásáért, ott zajlott az úgynevezett “terrorellenes hadművelet” egyik legvéresebb fegyveres összetűzése.

Dmitro Timcsuk, a kelet-ukrajnai harcokat figyelemmel kísérő ukrán katonai szakértő közben arról számolt be szerdán, hogy a szakadárok és az orosz katonák gyakorlatilag ellenőrzésük alá vonták már Luhanszk megye egész déli részét – jelentette az UNIAN hírügynökség.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik