Nagyvilág

Meghalhatott az ukrán nacionalisták egyik vezéralakja

Egymásnak ellentmondó hírek jelentek meg arról, hogy a Jobb Szektor vezére Ilovajszk alatt egy aknatámadásban halálos sebet kapott.

Az ukrán és az orosz sajtó Jevgenyij Zsilint, a szakadárok oldalán harcoló Oplot szervezet vezetőjét idézi, aki szerint Dmitro Jalos, a Jobb Szektor vezére a zászlóaljával azon ukrán csapatok között volt, akiket a szakadárok és az Oroszországból érkezett fegyveresek Ilovajszk alatt körbezártak. Zsilin azt állítja, hogy csapatának felderítői látták, amint az ellenállók aknatüzet zúdítottak Jaros feltételezett rejtekhelyére. Elmondásuk szerint a tüzelés beszüntetése után nagyon sok holttest maradt a helyszínen.

A felderítők látták, amint más elesettekkel együtt később Dmitro Jarost is egy gépkocsiba rakták. Úgy látták, hogy az ukrán radikális vezető sebesülése nagyon csúnya volt. „Aligha élhette túl” – mondták. Jaros Twitter-oldalán is ezzel megegyező híradás jelent meg nemrégiben, azzal a kiegészítéssel, hogy a Jobb Szektor élharcosának mobiltelefonja bizonyosan az ellenség birtokában van.

Az ultranacionalista szervezet titkára ugyanakkor cáfolta főnöke halálhírét. Artem Szkoropadszkij szerint ez ugyanolyan álhír, mint a Dmitro Jaros haláláról szóló korábbi híresztelések. Legutóbb július elején keltették halálhírét, amit a Jobb Szektor vezére rövidesen személyesen cáfolt meg, és nevezett meglehetősen eltúlzottnak. Tény, hogy Dmitro Jaros Facebook-oldalán a legfrissebb bejegyzés augusztus 27-i keltezésű. Ebben a radikális politikus zászlóalj-parancsnok egy fényképen a legközelebbi bajtársai körében látható.

Dmitro Jaros jobbról a második. Fotó: Facebook

Ajánlott videó

Olvasói sztorik