Gazdaság

Ez lesz, ha nem jön orosz gáz

Az ipari felhasználás kárára biztosítanák a lakossági ellátást Európában – írja a Világgazdaság.

Uniós tervezet készül arra az esetre, ha az ukrán válság miatt elakadna az orosz gázimport – számolt be a lap. A lakosság stabil ellátásáról csak úgy lehetne gondoskodni, ha leállítják az Európai Unió gázkivitelét és korlátozzák az ipari felhasználást – a tervezetben is ezt írnák elő.

Az oroszországi szállításoknak legjobban kitett európai térség nehezen talál alternatívát, a cseppfolyósított földgáz importjára még nincs felkészülve. Az európai kikötőkbe ugyan érkeznek tartályhajók, de az oda szállított gázt inkább továbbexportálják az európai kereskedők. Az EU a továbbadás letiltását és a beérkező gáz európai tárolókba juttatását javasolja.

Magyarországon van érvényes rendelet arra vonatkozóan, hogy mi a teendő ellátási zavar esetén, ez a korlátozások menetrendjét és a biztonsági tartalékok felhasználásának feltételeit is előírja. A lakosság, a rendszerüzemeltető és a közszolgáltatást biztosító cégek gázellátását nem lehet korlátozni. Aki a korlátozást megszegi és a rendszerirányító se tudja megakadályozni a vételezését, az büntetésül ötvenszeres árat köteles fizetni a gázért.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik