Belföld

Új harcot hirdet-e Orbán Kötcsén?

Az elmúlt években ellenség volt már az IMF, az államadósság, a külföldi kézben lévő közműcég.

Szombaton tartják a tizenharmadik kötcsei polgári pikniket, a Polgári Magyarországért Alapítvány hagyományos rendezvényét – tudta meg az MTI. Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát vezető helyettes államtitkár az értesülést megerősítve közölte: Orbán Viktor idén is beszédet mond a kötcsei találkozón, amely most is zártkörű lesz. Az biztos, hogy most szombaton is a Somogy megyei Kötcsén lesz átmenetileg a legtöbb az egységnyi területre eső fideszes politikus, értelmiség, közéleti celeb, hiszen az úgynevezett polgári pikniket 2004 óta direkt nekik rendezik.

Orbán Viktor nemcsak Tusnádfürdőn szokott ütőseket mondani, hanem a kötcsei találkozókon is. Idei beszédére még várni kell, ezért addig is  visszaidézzük, mikről beszélt az elmúlt években hívei előtt a kormányfő.

Orbán Viktor a 2013-mas találkozón
Fotó: MTI/Varga György

A miniszterelnök tavaly azt mondta, hogy 2014 a rezsiharc éve lesz. A kormányfő a 12. Kötcsei Polgári Piknik több száz részvevője előtt közölte, hogy nagy ellenállásra számít. Zárt körben mondott szavait az MTI-nek Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője idézte. Orbán Viktor akkor azt jósolta, hogy fel fognak vonulni a külföldi kézben lévő nagy energiaszolgáltatók és a mögöttük lévő politikai erők is, de egyszer és mindenkorra le kell zárni azt a korszakot, „amelyben nyerészkedni tudtak az energiaszolgáltatók az embereken”. Ehhez kell olyan törvény, amely kizárja a profitot a lakossági közműszolgáltatásoknál. 

2012-ben főleg az ország pénzügyi-gazdasági helyzetéről és az IMF-tárgyalásokról volt szó az Orbán Viktor részvételével zajlott beszélgetésen. A találkozón – szintén sajtófőnöke tájékoztatása szerint – a kormányfő azt mondta: az ország stabilan áll a lábán, az IMF-megállapodásra csak biztonsági garanciaként kell tekinteni és a kormány örül annak a fontos fejleménynek, hogy ezt már az EU is így látja.

2011-ben az államadósság volt az ellenség. Akkor Szijjártó Péter – még szóvivőként – úgy summázta a kormányfő szavait a sajtónak, hogy az országnak egy új világrendben kell sikeresnek lennie a válság után, ehhez az ország kiszolgáltatottságát okozó államadósságot kell csökkenteni. Orbán Viktor és Matolcsy György (még nemzetgazdasági miniszterként) kiállt az arányos adórendszer mellett, mert ez a munkaalapú gazdaság legfőbb eszköze. Akkori szóvivője azt mondta: a miniszterelnök a zárt találkozón arról beszélt, a 21. századi magyar nemzet akkor lehet erős, ha az egyik alappillére a szolidaritás. A devizahitelezés miatt nehéz helyzetbe került családok megsegítésére született eddigi döntések is a szolidaritás jegyében születtek – tette hozzá.

2010-ben Orbán Viktor azt jósolta, hogy nagy csata, nagy harcok lesznek a 2011 költségvetés körül, akár a Fidesz-frakción belül is. A miniszterelnök akkor azt is hozzátette, hogy 2011-ben a legfontosabb a gazdasági növekedés beindítása. Orbán Viktor azt mondta, hogy még az idén meg kell tenni minden olyan lépést, amely a gazdaság 2011-es beindításához szükséges, mivel erre egy évvel később már nem lesz lehetőségük. 2009-ben még a leendő kormányáról faggatták Orbán Viktort, aki sejtelmesen úgy reagált, “Lassacskán mindenki kormányt alakít, én a kivételek közé tartozom”. A Fidesz elnöke a 2009-es találkozón elmondott beszédében hangsúlyozta: Magyarországon ma jobboldali konjunktúra van, de ha az országgyűlési választás után mindössze “ellenkormányzást” hoznak létre, akkor visszajön az a duális erőtér, ahol az egymásnak feszülés a legfontosabb.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik