Nagyvilág

Putyin miatt magyarázkodik a Kreml

Kiragadták a szövegkörnyezetből az orosz elnök kijelentését – mondta az elnöki tanácsadó.

Kijev két héten belüli bevételéről, Vlagyimir Putyin nyilatkozatának teljesen más értelme volt – közölte kedden Jurij Usakov orosz elnöki tanácsadó. Usakov szerint túllép a diplomáciai gyakorlat keretein José Manuel Barrosónak, az Európai Bizottság elnökének pontatlan idézete – írja az MTI. 

“Ez nem korrekt, és túllép a diplomácia gyakorlat keretein. Nem méltó egy komoly politikushoz” – idézte Ria Novosztyi hírügynökség Usakovot, aki azonban azt nem részletezte, hogy az orosz elnök pontosan miként fogalmazott.

A Spiegel Online német hírportál hétfőn brüsszeli forrásokra hivatkozva azt írta, hogy az orosz államfő Barrosóval folytatott telefonbeszélgetésében azt mondta, hogy “két héten belül beveszi Kijevet, ha úgy akarja”. A német lap szerint Putyin ezzel fejezte ki azt a véleményét, hogy az EU-nak nem kellene őt provokálnia az uniós szankciók kiterjesztésével. A beszélgetést az Európai Bizottság elnöke kezdeményezte, aki magyarázatot akart kérni az orosz elnöktől orosz katonák határon átnyúló, Ukrajna délkeleti régióját érintő tevékenységére. A La Repubblica című olasz lap szerint Barroso a szombati uniós csúcson számolt be a beszélgetésről, amit brüsszeli források megerősítették a Spiegel Online-nak.

Jurij Usakov ismételten cáfolta azokat a kijevi és nyugati bejelentéseket, hogy Oroszország csapatokat vezényelt Ukrajna keleti részébe, ahol súlyos harcok dúlnak az ukrán fegyveres erők és a Moszkva-barát szakadárok között. Usakov felhívta az újságírók figyelmét arra, hogy Moszkvában ezt már számtalanszor cáfolták.

Az orosz hírügynökségek ezzel kapcsolatban emlékeztetnek arra, hogy Andrej Kelin, Oroszország EBESZ-hez akkreditált állandó képviselője is azt mondta a minap, hogy a múlt héten és azelőtt is elhangzottak ilyen vádak, és ezeknek semmi értelme sincsen, Moszkva már megcáfolta őket. Vlagyimir Csizsov, Moszkva uniós nagykövete pedig azt mondta ezzel kapcsolatosan, hogy Kijev minden fontos uniós találkozó előtt bedob a tömegtájékoztatásba hasonló álhíreket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik