Nagyvilág

Rálőttek a bekerített ukrán katonákra

A kelet-ukrajnai szeparatisták korábbi ígéretükkel ellentétben nem engedték el, hanem tűz alá vették az elvonulni készülő ukrán katonákat pénteken a Donyeck városa melletti Ilovajszknál.

Szemen Szemencsenko, a Donbasz önkéntes zászlóalj parancsnoka a Facebookon arról számolt be, hogy miközben a katonák a szakadárok által nyitott folyosón keresztül távozni akartak, a szeparatisták orvul rajtuk ütöttek. Az ukrán fegyveres erők tagjai védelmi állást vettek fel, és harcba bocsátkoztak a szeparatistákkal. A parancsnok szerint azonban sürgős erősítésre van szükségük.

Ilovajszk városánál már egy hete súlyos harcok folynak. Vlagyimir Putyin orosz elnök csütörtök este felszólította a kelet-ukrajnai szakadárokat, hogy nyissanak humanitárius folyosót, és hagyják távozni a bekerített ukrán katonákat. Péntek reggel Olekszandr Zaharcsenko, a szakadárok önhatalmúlag kikiáltott “donyecki népköztársaságának miniszterelnöke” a Rosszija 24 állami hírtévének nyilatkozva közölte, hogy készek Putyin kérésének eleget tenni.

Alekszej Mozgovoj, az egyoldalúan kikiáltott “luhanszki népköztársaság” ellenállásának egyik vezetője egy, a krími Jaltán folyó tanácskozáson kijelentette, hogy majd ők maguk döntik el, mit csináljanak a bekerített ukrán katonákkal.

“Az a mi belügyünk, hogy kiengedjük vagy sem a katlanokból az ott körülzárt gyalázatos alakokat. Mint tanácsot, elfogadhatjuk, megköszönhetjük, de majd a saját magunk módján cselekszünk” – mondta Mozgovoj. 

Videó az ukrajnai harcokról

NATO: ez nem elszigetelt akció

“Moszkva üres cáfolatai ellenére mára világos, hogy orosz csapatok felszereléssel együtt illegálisan átlépték Ukrajna keleti és délkeleti határát” – közölte Anders Fogh Rasmussen NATO-főtitkár, miután Brüsszelben ukrán kérésre, az Ukrajna elleni orosz katonai agresszió súlyos kiterjesztése miatt rendkívüli ülést tartott a NATO-Ukrajna Bizottság.

Szerinte “ez nem elszigetelt akció, hanem része annak a veszélyes törekvésnek, amely sok hónapja Ukrajnának, mint szuverén nemzetnek a destabilizálására irányul.”

Rasmussen szerint a NATO pénteken kifejezésre juttatta Ukrajnával való határozott szolidaritását. “A tagállamok csúcsvezetői jövő heti walesi tanácskozásukon Petro Porosenko ukrán elnökkel találkozva fogják világossá tenni, hogy szilárdan támogatják Ukrajnát” – tette hozzá Rasmussen.

Mariupolnál járnak az orosz tankok

Az Azovi-tenger partján fekvő ukrajnai Mariupol közelében vannak már az orosz harckocsik – jelentette péntek reggel az ukrán média. A TSZN ukrán televízió híradása szerint az orosz csapatok a csütörtökön elfoglalt Novoazovszk városából Mariupolba indultak, és már 60 orosz harckocsi érkezett a városhoz, ahol újabb hídfőállást építenek ki. Az ukrán hírszerzés szerint az orosz csapatok a stratégiai fontosságú várostól mintegy 20 kilométerre fekvő Bezimenne falut használják erre a célra.

A Moszkva-barát szakadár fegyveresek gyakorlatilag körbezárták a délkelet-ukrajnai Mariupol városát – állítja jelentésében a szakadár “donyecki népköztársaság” hírügynöksége, a Novorosszija. “Nagy a valószínűsége annak, hogy a hóhérok már a nap folyamán végleg be lesznek kerítve a mariupoli katlanban” – áll a jelentésben. A Novorosszija arról is beszámolt, hogy a felkelők péntekre virradóra kilenc kisebb települést vontak ellenőrzésük alá Délkelet-Ukrajnában.

Lavrov szerint nincs bizonyíték

Szergej Lavrov a Mohamad Dzsavad Zarif iráni külügyminiszterrel tartott moszkvai tárgyalásait követő pénteki tájékoztatóján feltett kérdésre válaszolt. Azt mondta az orosz csapatok behatolásáról szóló kijevi vádat kommentálva, hogy “senki sem beszélt tényekről, és nem mutattak be Moszkva elleni bizonyítékokat sem a behatolásról, sem más ügyekben”.

Ukrán szakértő: két orosz harckocsizászlóalj hatolt be Ukrajnába

Jelenleg két orosz harckocsizászlóalj ukrajnai jelenlétét lehet megerősíteni, továbbá három taktikai és 8-10 diverziós felderítő csoportét – közölte Dmitro Timcsuk, a kelet-ukrajnai harcokat figyelemmel kísérő ukrán katonai szakértő, az Információs Ellenállás nevű szervezet koordinátora pénteken Facebook-oldalán. A szakértő szerint ez a katonai jelenlét létszámában nem nevezhető jelentősnek, ugyanakkor rámutatott arra, hogy Oroszország küldhet újabb csapatokat. Ezért szerinte ez csak úgy akadályozható meg, ha az ukrán fegyveres erők mielőbb megsemmisítik az ukrán területen lévő orosz egységeket.

Timcsuk szerint az orosz erők két alapvető irányban mozognak: az Azovi-tenger partvidékén, Novoazovszk környékén, valamint attól északabbra, az orosz határtól nem messze fekvő Amvroszijivka és a Donyeck melletti Ilovajszk között. A szakértő úgy látja, hogy Donyeck megye déli részén a csapatok szárazföldi összeköttetést akarnak kialakítani az orosz határ és a Moszkva által törvénytelenül elcsatolt Krím félsziget között. Ezzel egyidejűleg arra kényszerítik az ukrán hadsereget, hogy erőket csoportosítson át délre a terrorellenes övezetből. Feltételezi, hogy ez akár elterelő művelet is lehet. Megjegyezte, hogy a Krím felé vezető úton az orosz csapatoknak be kell venniük a csaknem félmillió lakosú Mariupol kikötővárost.


Fotó: EPA / Valentyin Egorsin

Az ukrán hírszerzés szerint az orosz csapatok a stratégiai fontosságú várostól mintegy 20 kilométerre fekvő Bezimenne falut használják erre a célra. A területet védő ukrán katonák állásait aknavetőkkel lövik. A TSZN-nek nyilatkozó ukrán katonák azt állították, hogy nem szakadárok támadják őket, hanem hivatásos orosz katonák.

Orosz invázió, heves harcok

 “Egyértelműen orosz invázióról van szó. Erről meggyőződtünk tegnap, amikor Novoazovszkba orosz zászló alatt nyomultak be a harckocsik” – mondták. Az ukrán fegyveres erők tagjai arra panaszkodtak, hogy nincs megfelelő fegyverzetük, amivel felvehetnék a harcot az előrenyomuló harckocsikkal szemben. “Nekünk csak kézi páncélelhárító gránátvetőink vannak, meg Kalasnyikov gépkarabélyaink” – mondták.

Közben Dmitro Timcsuk, a kelet-ukrajnai harcokat figyelemmel kísérő katonai szakértő, az Információs Ellenállás nevű szervezet koordinátora Facebook-oldalán közölte: a Kijev által terrorellenesnek nevezett erők aláaknázzák Mariupol környékét, hogy megállítsák az ellenséges harckocsikat.

A szakértő szerint heves harcok folynak a terrorellenes erők és a kelet-ukrajnai oroszbarát szeparatisták között Luhanszk városánál, valamint a Donyeck melletti Ilovajszknál, ahol csaknem egy hete tartják körbezárva a szakadárok az ukrán egységeket. Összecsapások zajlanak Luhanszk közelében két településnél, a várostól délre Lutuhinénél és keletre, az orosz határnál lévő Sztanicja Luhanszka településnél.

Szemtanúk szerint Oroszországból három hadoszlop hatolt be Luhanszk városába, összesen 250-300 katonai járművel. Ezt a harcok alakulását nyomon követő  Prava Szprava (Igaz Ügy) nevű civilszervezet vezetője, Dmitro Sznehirjev közölte helybeliektől, illetve szervezete tagjaitól származó információkra hivatkozva.

Obama a hidegháborút emlegette

Az amerikai elnök szerint Oroszország ukrajnai beavatkozása következtében már annyira elszigetelődött, mint a hidegháború óta soha, és arra figyelmeztette Moszkvát, hogy a “folytatódó behatolásért” további árat kell majd fizetnie.

A Pentagon szóvivője csütörtökön bejelentette, hogy az Egyesült Államok tankokat és katonákat készül kelet-európai hadgyakorlatokra vezényelni, hogy megnyugtassa az Ukrajna elleni orosz intervenció miatt aggódó szövetségeseit.

Kijev és a nyugati országok azzal vádolták meg csütörtökön Oroszországot, hogy csapatai közvetlenül is részt vesznek a kelet-ukrajnai harcokban. A NATO szerint mintegy 1000 orosz katona támogatja közvetlenül a Moszkvához húzó szakadárokat. A szervezet műholdfelvételeket tett közzé, amelyek bizonyítják, hogy nehézfegyverzettel ellátott orosz erők mozogtak Ukrajna területén.

Olvasói sztorik