Nagyvilág

Putyinnak nem kell Kelet-Ukrajna

Moszkvának fontos, hogy Donyeck és Luhanszk ne szakadjon el, mert ez a biztosítéka annak, hogy Ukrajna nem lesz NATO-tag – mondta a volt orosz ombudsman.

Marat Helman, a Novoje Vremja publicistája az iránt érdeklődött az emberi jogok előző oroszországi biztosától, hogy mi lehet Moszkva célja a Donyecki és a Luhanszki Népköztársaságok támogatásával, és miért nem veti be Putyin a teljes haderőt az elszakításuk érdekében. Vlagyimir Lukin volt az, aki Oroszország részéről nem írta alá azt az ominózus békemegállapodást, amelyet Viktor Janukovics kötött februárban az ellenzék vezetőivel.

Csak térdre akarja kényszeríteni

„Felejtsék el a Donyecki és a Luhanszki Népköztársaságokat!” – felelte Lukin. – „Most az a legfontosabb, hogy Moszkva meggyőzze Porosenkót arról, hogy semmiképpen sem győzhet.”

Nézzék, az orosz hadsereg nem vonult be Ukrajnába, pedig megtehette volna, folytatta az orosz politikus. Nem is fog bevonulni. Az orosz hadvezetés mindig csak annyit vet be, amennyi éppen szükséges, ami ahhoz kell, hogy Porosenko felfogja a valós helyzetet, és tárgyalóasztalhoz üljön azokkal, akiket Putyin kijelöl. Ezek olyan emberek lesznek, akik teljességgel alávetik magukat Moszkva akaratának. Olyanok, akik már most is a szeparatizmus magvait szórják szanaszét az országban.

Putyinnak nem kell Kelet-Ukrajna. A szakadárok támogatásával csupán azt akarja elérni, hogy az ukrán vezetés térdre kényszerüljön, és elfogadja az ő játékszabályait. Azok pedig egyszerűek: Ukrajnának át kell térnie a föderatív államberendezkedésre, melyben a szövetségi régióknak vétójoguk van az egész országot érintő döntésekben. Ez lesz a garanciája annak, hogy Ukrajna ne léphessen be a NATO-ba – mondta Vlagyimir Lukin. A Donbasz lakossága ugyanis soha nem fog beleegyezni az Észak-atlanti Szerződés Szervezetéhez tervezett csatlakozáshoz, hiába rendeznek bármilyen népszavazást.

Putyin is Európa felé integrálódna

Az uniós csatlakozás? Az önmagában nem zavarja különösebben a Kremlt. Végül is, Európán kívül Oroszországnak igazából sincs nagyon máshová integrálódnia. És ebből a szempontból Putyin nagyon is európai politikus. Csak nem szereti, ha neki diktálnak. Egyúttal Obamát sem szeretné túlzottan ignorálni. Nem kívánja ugyanis annyira lejáratni, hogy aztán a republikánusok győzzenek. Moszkvának Hillary tökéletesen megfelel.

Hogy meddig fog ez az egész tartani? Putyinnak nem sürgős. Az elnöki karosszék a Porosenko hátsója alatt izzik, az övé biztonságban van. Moszkva számára az volna az ideális, ha minden visszatérne oda, ahol Janukovics idejében volt. Csak most Janukovics nélkül. Az meg, hogy még mennyi ember fog meghalni, csakis az ukrán kormányzattól függ. Porosenkónak most még el kell húznia ezt a terrorellenes műveletfélét a parlamenti választásokig legalább, hogy fenntartsa a látszatot. De már ő is tudja, hogy veszített – idézi Vlagyimir Lukint a Novoje Vremja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik