Nagyvilág

Putyin szerint megállapodtak Porosenkóval

Az orosz elnök egy tévéinterjúban azt állította, a minszki találkozón abban állapodtak meg ukrán kollégájával, hogy Oroszország vonaton további humanitárius segélyt szállít az oroszbarát szakadárok ellenőrzése alatt álló Kelet-Ukrajna lakosságának.

“Petro Porosenko ukrán elnök véleményem szerint az a fajta partner, akivel lehet tárgyalni” – jelentette ki Putyin egy tévéinterjúban, melyből részleteket közölt pénteken az orosz állami televízió. Az anyagot teljes terjedelmében vasárnap sugározzák majd.

Az orosz elnök azt mondta, elfogadta Porosenkónak azt a javaslatát, hogy Oroszország, amely a múlt héten teherautókkal már szállított emberbaráti segélyt a kelet-ukrajnai lakosoknak, ezentúl vonaton szállítson.

A két elnök keddi találkozója után Porosenko bejelentette, hogy egyetértenek a kelet-ukrajnai tűzszünet megteremtésében, és Putyin elfogadta az ő béketervét. Az ukrán elnök azonban csütörtökön megvádolta Oroszországot azzal, hogy csapatai behatoltak Ukrajnába, és ezt az állítását megerősítette a NATO és a nyugati nagyhatalmak is. Moszkva tagadja, hogy hadserege behatolt volna Ukrajnába.

Didier Burkhalter, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) soros elnöke mélységes aggodalmát fejezte ki a kelet-ukrajnai harcok kiterjedése és azon jelentések miatt, amelyek szerint orosz katonák hatoltak be Ukrajnába, illetve orosz hadfelszerelést szállítottak oda. Burkhalter – aki a Svájci Konföderáció elnöke – közleményében leszögezte, hogy a katonai behatolásról és fegyverszállításról szóló jelentéseket “alaposan ki kell vizsgálni”. Figyelmeztetett, hogy a nemzetközi jognak és az EBESZ alapelveinek megfelelően, mindenkinek mindenkor tiszteletben kell tartania Ukrajna területi egységét és szuverenitását.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik