Nagyvilág

Fotókon az Ukrajnába behatoló oroszok

A NATO műholdfelvételeket tett közzé, amelyek bizonyítják, hogy nehézfegyverzettel ellátott orosz erők mozogtak Ukrajna területén.

Ezen a képen önjáró lövegekkel felszerelt orosz harci egységek konvojban haladnak Krasznodonban, bőven a szeparatisták által uralt területen belül. A kép augusztus 21-én készült. Ukrán egységeknek nem sikerült ilyen mélyen behatolni a területre, ezért minden kétséget kizáróan orosz a fegyverzet – írja a NATO.

Itt orosz önjáró lövegek lőállást foglalnak el Krasznodon közelében. Logisztikai járművek követik őket, melyek valószínűleg lőszert és ellátmányt visznek. A felállás arra utal, hogy a műveletet nem tapasztalatlan amatőr szeparatisták, hanem felkészült orosz katonák vezetik.

Az Észak-atlanti Szövetség további felvételeket is közölt, melyeken az látható, hogy az orosz harci egységek letáboroznak az ukrán határ mellett, illetve orosz lövegek Ukrajna felé támadó állást vesznek fel.

Ezek a fényképes bizonyítékok „csak a jéghegy csúcsát” jelentik a NATO szerint. Az Észak-atlanti Szövetség nagy számú fegyveráramlást észlelt Oroszország felől Ukrajnába, köztük légvédelmi rendszereket, lövegeket, tankokat és páncélozott csapatszállítókat. „Oroszország erősítést és utánpótlást küld a szeparatistáknak, miután az ukrán hadsereg állt nyerésre a konfliktusban” – mondta a NATO válságközpontjának vezetője.

Csütörtökön kiéleződött a kelet-ukrajnai konfliktus, miután az ukrán államfő bejelentette, hogy orosz csapatok hatoltak be az országba és elfoglaltak egy stratégiai fontosságú települést.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik