Nagyvilág

Átok sújtja a spanyol diplomáciai repülőket?

A jelenlegi Abu Dhabiban történt meghibásodással egy év alatt már a hatodik eset, amikor műszaki probléma merült fel egy olyan repülőgépen, amellyel a királyi család és a kormány tagjai utaznak.

José Manuel García-Margallo külügyminiszter az indonéziai Balira tartott, azonban a delegációt szállító Airbus 310-es repülőgép kapitánya műszaki hibát észlelt, amikor Abu-Dzabiban technikai megállót tartottak. Az első tiszt szerint a repülő motorjának automatikai rendszere nem úgy működött, “ahogy kellett volna”. Két és fél órát vártak az Egyesült Arab Emírségek fővárosának repülőterén, mire a hibát elhárították a műszaki szakemberek, és a küldöttség folytathatta hivatalos útját Bali, Szamoa, Ausztrália és Srí Lanka felé.

Legutóbb áprilisban romlott el egy másik ugyanilyen típusú gép, amellyel János Károly király utazott az Egyesült Arab Emírségekbe és Kuvaitba. Akkor is a motor hibásodott meg. Márciusban Zsófia királyné nem tudott a tervezett időben hazatérni Guatemalából, januárban pedig az akkor még trónörökös VI. Fülöp hondurasi látogatásakor okozott fennakadást a repülőgép rossz műszaki állapota.

A spanyol légierő két Airbus A-310-es és öt Falcon 900B típusú gépe szolgál arra, hogy a királyi családot és a kormány tagjait szállítsa hivatalos látogatásaikra. A hadsereg a sorozatos meghibásodások miatt bejelentette: tervezik, hogy “lassanként” felújítják a légiflottát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik