Nagyvilág

Ő lesz a spanyol királyné

Letizia Ortiz Rocasolano személyében egy taxisofőr unokája, korábbi televíziós újságírónő lesz Spanyolország új királynéja.

Szép, aktív és spontán, aki sokak szerint visszaadhatja régi fényét a spanyol királyi család igencsak megkopott tekintélyének. “Donna Letizia Don Fülöp nyitott szelleme” – hangsúlyozta egy családtag Andrew Morton brit életrajzírónak. A hercegné 1972. szeptember 15-én született Oviedóban, Asztúria tartományban középosztálybeli családban. Anyja ápolónő, apja újságíró. Ortiz a madridi Complutense egyetemen diplomázott, és azután a CNN+ nevű televíziós csatornánál helyezkedett el riporterként és bemondónőként, majd 2003-ban a TVE spanyol állami televízióhoz igazolt át.

Kifogástalan ízlés

Mielőtt 2002-ben találkozott volna Fülöp herceggel, 1999-ben házasságot kötött Alfonso Guerreróval, korábbi irodalomprofesszorával, akitől egy év múlva elvált. Mivel Guerreróval csupán polgári esküvőt tartottak, a katolikus egyház nem emelt kifogást az ellen, hogy hozzámenjen a spanyol trónörököshöz. Fülöp herceg 2003 tavaszán kezdett udvarolni az újságírónőnek, és eljegyzésük novemberi bejelentéséig titokban tartották kapcsolatukat. A pár 2004-ben kelt egybe nagy királyi pompával.

“Intelligens, művelt, ambiciózus, udvarias és kötélből vannak az idegei” – ezek azok a jelzők, amelyekkel korábbi kollégái jellemezték Letizia hercegnét. Ennek ellenére természetét többnyire vissza kell fognia a nyilvánosság előtt, hogy megfeleljen a spanyol trónörökös nejéről mint diszkrét és figyelmes asszonyról alkotott képnek. A szőke hajú, mosolygós, karcsú hercegné különösen sokat ad a külsejére, kifogástalan ízléssel választja meg ruhatárát, és ragaszkodik a spanyol tervezőkhöz, akiknek nőies és kifinomult kreációit folyamatosan váltogatja. 2008-ban orrműtéten esett át egy légzőszervi probléma miatt.

Megkedvelték

Miután hozzáment Fülöp herceghez, rendkívül sokat fáradozott azon, hogy megkedveltesse magát a spanyolokkal, akik főleg azt vetették a szemére, hogy túlságosan hideg és távolságtartó. Néhányan sosem tudták megbocsátani, hogy egy “közember” nyerte el a trónörökös szívét. A száznyolcvan fokos fordulat 2007 februárjában jött el, amikor 31 éves, Erika nevű húga úgy döntött, véget vet életének. A terhes hercegné könnyek között távozott a temetési szertartásról, miközben erősen kapaszkodott férjébe, Fülöp hercegbe.

Az évek folyamán egyre többször jelent meg a hivatalos ünnepségeken, mindig diszkréten férje árnyékában, akinek napról napra jobban megerősödött a pozíciója. Fülöp herceggel kötött házasságából két kislánya született, 2005 októberében Eleonóra, majd 2007 áprilisában Zsófia. A család jelenleg a Zarzuela-palota kertjében található házban él, a nyilvánosságtól elvonultan.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik