Nagyvilág

Kamazzal szálltak meg az oroszok egy ukrán várost

Orosz katonai alakulatok ismét behatoltak Ukrajna területére, Donyeck megye déli részén, és Novoazovszk mellett megszálltak hét települést.

Két napja szintén Novoazovszk városánál hatoltak be az orosz hadsereg 98-as légi szállítású hadosztályának katonai járművei. Moszkva kedden azt állította, hogy “eltévedtek”. Az ukrán fegyveres erők aznap tíz orosz deszantos katonát vettek őrizetbe, akik viszont azt vallották: parancsnokaik hazudtak nekik, azt mondták, hogy hadgyakorlatra mennek.

A kelet-ukrajnai katonai konfliktus újabb fejleményéről a Nemzetvédelmi és Biztonsági Tanács (RNB) szóvivője fél nappal azután adott hírt, hogy Petro Porosenko ukrán államfő bejelentette: a Vlagyimir Putyin orosz elnök részvételével lezajlott, többoldalú minszki találkozó résztvevői elfogadták Kijev béketervét, s tervet készítenek arra, hogy a lehető leghamarabb tűzszünet legyen.  

Liszenko szerint az orosz katonák által megszállt falvakból és orosz területről heves tűz alá vették a környező településeket. Elmondta, hogy közben a területtől északabbra fekvő Donyeck megyei Amvroszijivka városába is behatoltak orosz katonák öt páncélozott járművel és egy Kamaz teherautóval – adta hírül az MTI. 

Leromboltak egy kórházat

A szóvivő szerint “szakadár fegyveresek az orosz megszállók segítségével” elfoglalták Sztarobeseve települést, amely Amvroszijivkától nem messze Nyugatra, az ukrán fegyveres erők által ellenőrzött térségben van. Hozzátette, hogy lerombolták a helyi kórházat, az előzetes adatok szerint az ott kezelt sérülteket Mariupolba és Bergyanszkba evakuálták.    

Az RNBO értesülései alapján a dél-donyecki kikötővárosban, Mariupolban egyelőre nyugodt a helyzet. A települést az ukrán fegyveres erők tartják ellenőrzésük alatt.

Azt mondta, hogy az Oroszország által bekebelezett Krím-félszigettel határos Herszoni területen is egyre aktívabb tevékenységet folytatnak az orosz fegyveres erők. A dél-ukrajnai megye légterében három orosz katonai helikoptert észleltek előző nap. Szavai szerint az ideiglenesen elcsatolt félsziget északi részén az orosz katonák tüzelőállásokat alakítanak ki.

A szóvivő tájékoztatott továbbá arról, hogy az elmúlt 24 órában 13 ukrán katona esett el és 36 sebesült meg az oroszbarát szakadárok ellen folytatott “terrorellenes művelet” térségében.

Szorítják vissza a szakadárokat  

Közben a Donyecktől nem messze lévő Ilovajszk városánál harcoló Dnyipro-1 önkéntes alakulat parancsnoka, Volodimir Paraszjuk a Facebookon azt közölte, hogy tüzérségi támogatást kaptak, és elkezdték visszaszorítani a szakadárokat. Paraszjuk szerint az előző nap súlyos veszteségeket szenvedtek, az alakulat négy tagja vesztette életét és 14-en sebesültek meg. 

A luhanszki városi tanács közleménye szerint a megyeszékhelyen a szűnni nem akaró tűzharcok miatt napról napra romlik a helyzet. A városban már 25 napja nincs áram, vezetékes víz, nem működnek a mobil- és a vezetékes telefonok sem. Luhanszkban már csak a legalapvetőbb élelmiszerek kaphatók a boltokban, az ivóvízhiány pedig már válságossá vált.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik