Gazdaság

Elzárhatják az orosz gázcsapot

Az ukrán tározók feltöltése jól halad – jelentette a kormányfő, aki szerint vannak olyan orosz tervek, amelyek szerint a Gazprom télen elzárná a gázcsapot Európa felé.

Kapcsolódó cikkek

Arszenyij Jacenyuk miniszterelnök az ukrán kormány szerdai ülésén azt mondta: Kijev tudomása szerint vannak olyan orosz tervek, amelyek szerint Moszkva blokkolja a gázszállítást Európába a télen. Ennél több részletet azonban nem tárt fel.

Nem érinti Európát az orosz-ukrán vita?

Oroszország, amely tavaly Ukrajna gázkeresletének csaknem a felét biztosította, az idén június 16-án leállította gázexportját Ukrajnának gázárvita, illetve Kijev több mint 5 milliárd dolláros rendezetlen gázszámlája miatt.

Oroszország azóta többször biztosította európai fogyasztóit, hogy őket nem érinti az Ukrajnával feszültté vált kapcsolata.
Az európai gáztárolókba 2,511 milliárd köbméter földgáz került augusztus második hetében az európai tárolóüzemeltetőket képviselő Gas Storage Europe (GSE) múlt héten közölt adatai szerint. Augusztus 20-i állapot szerint így az európai földalatti gáztárolókban 68,946 milliárd köbméternyi földgáz van, míg július végén 64,097 milliárd köbméter volt.

Európa a fogyasztásának ötödét képes tárolni

Az EU-ban 15 országnak van földgáz tárolására alkalmas infrastruktúrája. Az unióban jelenleg több mint 80 milliárd köbméternyi tárolói kapacitás érhető el, Európa teljes évi fogyasztásának csaknem egyötödét képes gáztárolókba helyezni.

Az Ukrtransgaz ukrán állami gázforgalmazó monopolcég szerdán azt közölte, hogy augusztus 25-i állapot szerint Ukrajna gáztározóiban 15,6 milliárd köbméter földgáz volt, 47 százalékkal több az egy évvel korábbinál.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik