Nagyvilág

Izlandi vulkán – erős földrengések is voltak

A kitöréssel fenyegető izlandi tűzhányó környékén jelentős földmozgásokat észleltek vasárnap.

Két nagyobb erősségű földrengés rázta meg az izlandi Bardarbunga tűzhányó környékét vasárnap, egy nappal azután, hogy a hatóságok óvatosságból elrendelték a legmagasabb fokozatú riasztást a légi közlekedésben. Ez azt jelzi, hogy a vulkán kitörhet, és jelentős mennyiségű hamu kerülhet a légkörbe.

Az izlandi meteorológiai intézet arról számolt be, hogy a kora reggeli órákban regisztrált első rengés 5,3-as, a második pedig 5,1-es erősséget ért el a Richter-skálán. A rengések ellenére a szakértők egyelőre nem látták jelét egy esetleges kitörésnek.

A gleccser alatti vulkán környékét már szerdán lezárták a turisták elől, miután a térséget több ezer kisebb földrengés rázta meg. A hatóságok a hétvégén a tűzhányó körzetében teljes repülési tilalmat rendeltek el.

Vulkanológusok elmondták: a szeizmikus adatok azt jelzik, hogy láva olvasztja alulról Izland legnagyobb gleccserének, a Vatnajökullnak a jegét. Egy kisebb kitörést már szombaton érzékeltek, de a felszínen egyelőre nem látszott nyoma.

Egy másik izlandi tűzhányóból a levegőbe került szilárd részecskék miatt 2010-ben egyhetes káosz alakult ki a nemzetközi légi közlekedésben, és több mint 100 ezer járatot kellett törölni.

Ha kíváncsi ráh, hogy hogyan füstöl a vulkán, kattintson!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik