Nagyvilág

Így füstöl az izlandi vulkán

A videófelvételek szerint a környék olyan, mintha frissen betonoztak volna. Százhúsz méteres jég alatt hömpölyög a láva. A légitársaságok feszülten figyelnek.

Az izlandi hatóságok lezárták a légteret a Bardarbunga vulkán körül és a legmagasabb figyelmeztetést rendelték el a légiforgalomban – tudósít az ABC. A tűzhányó a Dyngjujökull gleccser alatt tört ki vasárnap reggel. Az izlandi meteorológiai szolgálat szerint a lávakibocsátás kis mértékű, a gleccseren nem tört át.

A tűzhányó környékén kisebb földrengések is voltak a nap folyamán, a legnagyobb a Richter-skála szerint 5-ös erősségű volt. A meteorológusok szerint megjósolhatatlan, hogy mi fog történni. Bár a lávakibocsátás aránylag kicsi, a jég beszakadása jelentős gőz- és vízkitöréssel járhat.

A légiközlekedésben világszerte aggódva követik a fejleményeket. 2010-ben az Eyjafjallajökull kitörése napokra megbénította az európai légiközlekedést, mert félő volt, hogy az egész kontinens felett szétterjedő hamufelhő károsíthatja a repülőgépeket. Több mint százezer járatot töröltek. Martin Hensch izlandi meteorológus az ABC-nek azt mondta, jelenleg még azt sem tudják megjósolni, hogy a mostani kitörés járhat-e hasonló következménnyel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik