Nagyvilág

Gáza – minden terrorcselekmény helyszíne célpont

Netanjahu izraeli kormányfő a Hamászhoz köthető gázai helyek elhagyására szólította fel a palesztin civileket.

Így bombázták le az emeletes épületet: videó

ideóAz izraeli kormányfő felszólította vasárnap a Gázai övezetben élő palesztin civileket, hogy azonnal hagyjanak el minden olyan helyet, ahol a Hamász szélsőséges palesztin szervezet harcosai tevékenykednek.

Benjámin Netanjahu figyelmeztetése egy nappal azután hangzott el, hogy az izraeli hadsereg a földdel tett egyenlővé Gázában egy 13 emeletes lakóépületet, új “fokozatra” emelve ezzel a palesztin enklávé szélsőségesei ellen folytatott harcot. Az épületben az izraeli hadsereg szerint a Gázát uraló Hamász egy műveleti helyiséget tartott fenn.

Célpontnak tekintik

Az izraeli kormányfő egy kabinetülésen hangsúlyozta: a hadsereg számára célpontnak minősül a Gázai övezet minden egyes olyan helye, ahonnan a Hamász terrorcselekményt hajt végre.
   
A közel hét hete tartó gázai konfliktusnak egyelőre nem látni a végét, és Netanjahu kemény szavai arra utalnak, hogy a sűrűn lakott városrészekben lévő Hamász-célpontok ellen az izraeli hadsereg még határozottabb fellépése várható – jegyezte meg a Reuters brit hírügynökség.

Újabb halálos áldozatok

Néhány órával az izraeli kormányfő felszólalása után a Gázai övezet déli részén található Hán-Júniszban egy izraeli légicsapás lerombolt egy négy házból álló tömböt. Az egyik lakóépület egy Hamász-tagé volt – közölték a helyiek. A támadásban tízen megsebesültek, de halálos áldozatról nem érkezett jelentés. A háztömb szomszédságában élők elmondták, hogy tíz perccel a támadás előtt kilőttek egy figyelmeztető rakétát, és a lakók elmenekültek.
   
Gázavárosban egy autóra mért izraeli csapásban életét vesztette Mohammed al-Gul, aki az izraeli hadsereg szerint a Hamászban a terror finanszírozásával kapcsolatos pénzmozgásokért felelt. Szemtanúk szerint amerikai dollárt találtak a szétroncsolt járműben.
   
Vasárnap egy másik támadásban meghalt egy édesanya és három gyermeke, akik a Gázai övezet északi részén található Dzsabalíja menekülttáborban tartózkodtak – közölték kórházi tisztségviselők. Egyelőre nem világos, miért lőtték a civilek otthonát. A közelben élők azt mondták, hogy a támadást nem előzte meg figyelmeztetés.

A Hamász szerint háborús bűncselekmény

Eközben a Hamász folytatta rakétatámadásait Izrael ellen, egyedül vasárnap 70 rakétát lőtt ki az izraeli hadsereg szerint.
   
A palesztin szervezet szóvivője Netanjahu vasárnap elhangzott figyelmeztetését a Gázában élő civilek elleni háborús bűncselekmények “egyértelmű példájának” nevezte. Izrael szerint a Hamász viseli a felelősséget a polgári áldozatokért, mivel közöttük folytatja tevékenységét. A zsidó állam vezetői azt mondják, hogy a palesztin csoport iskolákat és mecseteket használ fegyvereinek tárolására, valamint az Izrael területét célba vevő rakétatámadások indítására.
   
Az Izrael és a Hamász közötti ideiglenes tűzszünet kedden omlott össze. Egyiptom szombaton arra szólította fel a szemben álló feleket, hogy térjenek vissza a tárgyalóasztalhoz. A zsidó állam és a palesztin radikális szervezet képviselői korábban Kairóban egyiptomi közvetítéssel egyeztettek egymással, de hosszabb távú fegyvernyugvásról nem tudtak megállapodni.

<div class=”article_box_border_right”><div class=”article_solidheader”><h2>

 

Fejléc szöveg

 

</h2></div><ul><li>

 

Cikk címe

 

</li></ul></div>

Ajánlott videó

Olvasói sztorik