Nagyvilág

Ebola Kongóban is

Ismét megjelent eredeti számrazási helyén a vérzéses lázas betegség.

Az Ebola-vírus újból felbukkant a Kongói Demokratikus Köztársaságban, az eredeti származási helyén – jelentette be vasárnap az ország egészségügyi minisztere.

“Az eredmények pozitívak. Az Ebola-vírus jelenlétét Kongóban megerősítették” – közölte Félix Kabange Numbi azokra a mintákra hivatkozva, amelyeket vérzéses lázban szenvedő betegektől vettek le.
   
A betegség, amelyet eddig nem azonosítottak, augusztus 11. óta 13 halálos áldozatot szedett Egyenlítő tartományban, az ország északnyugati részében.

A hetedik járvány

Nyolc halott mintáját küldték el az országos biomedikai kutató intézetbe, s ezekből eddig kettőben mutatták ki az ebolát – mondta a miniszter a televízióban közvetített tájékoztatójában. A tesztelést folytatják – tette hozzá.  

Kabange Numbi az üzenetben hivatalosan kihirdette “a hetedik Ebola-járványt a Kongói Demokratikus Köztársaságban” azóta, hogy 1976-ban felfedezték a vírust. A miniszter elmondta ugyanakkor, hogy a most kimutatott kórokozó más törzshöz tartozik, mint amelyik Nyugat-Afrikában már több mint 1400 embert ölt meg február óta. Megnyugtatásul közölte, hogy Jera körzete, ahol a megbetegedéseket észlelték, 1200 kilométerre van Kinshasától, a fővárostól.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik