Nagyvilág

Nem Ebolában halt meg az ír beteg

Nigériában két újabb betegről derült ki, hogy Ebola-vírussal fertőzöttek, de az Írországban elhunyt Afrikából nemrégiben hazatért férfinál kizárták a vírust.

A legnépesebb afrikai országban, a 174 millió lakosú Nigériában immár 14-re emelkedett a bizonyítottan Ebolától megbetegedettek száma. Közülük öten már meghaltak, öten viszont kigyógyultak a ragályból.

Írországban feloldották a karantént

A két új megbetegedés két ebolás áldozat házastársa, egy nő és egy férfi. Előbbiek kapcsolatban voltak Patrick Sawyerrel, azzal a libériai-amerikai állampolgárral, aki behurcolta Nigériába a kórt. Immár frissen megözvegyült házastársaik is a vírustól betegek, de ők nem voltak közvetlen kapcsolatban Sawyerrel.

Ami az ír férfit illeti, az ír egészségügyi hatóság a megbetegedés miatt járvány elleni intézkedéseket foganatosított az északnyugati Donegal megyében, ám ezekre már nincs szükség, így feloldják azokat. A férfi laboratóriumi tesztjeinek eredménye kizárta, hogy az Ebola vírusa végzett volna vele.

Csak négy ország érintett

Jelenleg csakis négy afrikai országban – Guineában, Libériában, Sierra Leonében és Nigériában – vannak bizonyítottan ebolás betegek, sehol másutt a világon, amelynek több része igyekszik elhatárolódni a gócországcsoporttól. A Dél-afrikai Köztársaság csütörtökön tiltotta meg, hogy a négy ország közül háromból – saját állampolgárain kívül – bárki beléphessen a területére. Nigéria nem került fel tilalmi listájára, mert ott még csekély a betegek száma a másik három országhoz képest.

Pénteken Srí Lanka már mind a négy előtt lezárta határait, Szenegál meg Guineától “határolódott el”.
Vietnamban 83 légi utast vetettek vizsgálat alá, mindannyian Afrika Ebolától fertőzött vidékéről érkezett az ázsiai országba. Egyelőre úgy tűnik, hogy nem kapták meg a kórt – közölte pénteken a vietnami egészségügyi minisztérium egy munkatársa.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik