Nagyvilág

Magyarok is vannak az iszlám terroristák között

A Blikk szerint akár harmincan is beállhattak a szélsőségesek közé.

A lap idézi az izraeli The Meir Amit Intelligence and Terrorism Information Center kutatását, amely szerint az év elején még „csak” 12 magyar harcolt Szíriában. Azóta számuk nőhetett, szakértők szerint mostanra elérhette a harmincat is.

Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő a Blikknek azt mondta, hogy az Iszlám Államnak komoly szervezetei vannak Európában. Azok végzik a toborzást. A nyugati világrenddel elégedetlen, 18-29 éves európaiakat az igaz iszlám megteremtésének ígéretével várják. Az Iszlám Állam foglalt már el olyan bankot, ahonnan 96 milliárd forintnyi dollárt zsákmányolt. Kezében van a legmodernebb haditechnika, a szélsőséges szervezet új katonái többségében teljesen rutintalanok, pár hetes kiképzés után küldik őket a csatatérre. A lap emlékeztet arra, hogy a magyaroknak nem ismeretlen terep Szíria. Tavaly csaknem százan csatlakoztak az Aszad elnök ellen harcoló felkelőkhöz. A Terrorelhárító Központ akkor elismerte, hogy harcolhatnak Szíriában magyarok, akikről azonban pontos adatok nincsenek.

A Honvédelmi Minisztérium csütörtökön közölte, hogy Magyarország hadfelszerelési anyagokat ad át térítésmentesen az iraki biztonsági erőknek a terroristák elleni harchoz. A közlemény szerint az Iszlám Állam térnyerése aláássa a teljes régió biztonságát. A terrorszervezet június óta jelentős területeket vont ellenőrzése alá Irak szunniták lakta északi és nyugati részén. Ott, illetve a szíriai polgárháború alatt korábban hatalmába kerített területeken “kalifátust” kiáltott ki.

Tartsanak velünk minden este 7-től a STORY4-en!
Olvasói sztorik